AK Saddlery westernzadels

Ontdek de AK Saddlery-zadels

AK-Flex-westernzadels zijn in Duitsland gebouwde westernzadels

Topklasse maatwerk-westernzadels voor een correcte prijs.

AK-Saddlery bouwt handmatig westernzadels van topklasse met een AK-Flex flexibele zadelboom.

Het bouwen van westernzadels op de klassieke, ambachtelijke wijze wil zeggen dat eerst de zadelboom wordt samengesteld of opgebouwd en dat daarna het volledige zadel, uiteraard met leder en andere materialen, wordt opgebouwd, volledig volgens de wens van de klant.

Deze maakwijze heeft uiteraard een bepaalde kostprijs. Door enerzijds met de juiste, vakbekwame mensen te werken, maar anderzijds toch een in zekere mate georganiseerde productievolgorde te werken, kan de kostprijs echter tot de essentie beperkt worden.

Hierdoor kunnen evenwel zowel ruiter als paard volop genieten van een topklasse comfort.


De AK-Flex-zadelboom in alle denkbare pasvormen voor diverse paardenruggen is de basis voor ieder AK-Flex-westernzadel.

Waarom een westernzadel echt ook wel correct dient te passen op de paardenrug leggen we uit op onze website www.westernzadel.be.

Nadat u samen met Paardenwinkel & Zadelpasservice Hopa Sport, tijdens een afspraak aan de stal,  zeer nauwkeurig de goede pasvorm voor uw paard heeft bepaald wordt op basis van die details de juiste AK-Flex-zadelboom gebouwd.

Voor ieder te bouwen zadel gaat AK-Saddlery uit van een zogenoemde "gitter".

Een gitter is een flexibel metaal met een zekere stugheid waarmee we een echte imitatie maken van de rug van uw paard.

We maken op een tijd van zowat tien minuten een imitatie van de rug van uw paard. Wanneer we deze, samen met foto's van deze gitter op uw paard, naar AK-Saddlery opsturen bouwen zij daarvoor de perfect passende AK-Flex zadelboom.

Een AK-Flex zadelboom bestaat uit een zogenoemde "foundation", een vork en een cantle.

 
Foundation, vork en cantle

De foundation vervangt bij de AK-Flex de beide "bars" van een volledig houten zadelboom. Op deze wijze bestaat de volledige onderkant van de zadelboom uit één stuk.

Deze foundation is gemaakt van een polymeer, een kunststof die de eigenschap heeft onder invloed van warmte licht flexibel te worden.

Daardoor zal een AK-Flex-westernzadel op de paardenrug, onder invloed van de lichaamstemperatuur van het paard, licht flexibel worden. Op deze wijze geeft een AK-Flex westernzadel voor de ruiter een nog optimaler contact met zijn paard.

Zowel de vork als de cantle zijn bij een AK-Flex-westernzadel uit massief hout gemaakt, zoals de klassieke houten westernzadelbomen.  De vorm van deze twee onderdelen bepaalt dan ook voor een groot deel de pasvorm van de AK-Flex-zadelboom op de paardenrug.

De foundations van de AK-Flex-westernzadels zijn op zich reeds beschikbaar in meerdere pasvormen, uiteraard om te kunnen passen op heel wat verschillende paardenruggen.

Om een optimaal contact met de paardenrug te kunnen garanderen is een nauwkeurige aansluiting van de foundation (ofwel de bars) aan de paardenrug absoluut noodzakelijk. Deze foundation, die dus bestaat uit een polymeer, dient, om zo nauw mogelijk aan de paardenrug te kunnen aansluiten, bij een aantal paarden meer "rock" te hebben, wat eigenlijk betekent dat ze meer of minder "meebuigend" moet zijn met de al dan niet "diepere" paardenrug.

Om deze foundation zo optimaal te kunnen laten aansluiten en dus de optimale "rock" te bekomen voor uw paard, heeft AK-Saddlery een specifieke techniek ontwikkeld waardoor ze de "rock" kunnen aanpassen. Dit is een belangrijk verschil ten opzichte van bepaalde andere zadelbouwers, die wel een flexibele zadelboom verwerken, maar deze niet nauwkeurig genoeg voor uw paard kunnen aanpassen.

Net omdat AK-Saddlery voor zowel de vork als de cantle van de zadelbomen wel van een basisgamma vertrekken, maar deze extreem uitgebreid kunnen aanpassen om de nodige pasvorm te bekomen voor een specifiek paard, zijn de mogelijkheden hier zeer breed.

Doordat zij beschikken over enerzijds een ruim gamma vorken en cantle’s en meerdere basisvormen foundations, maar die foundations op hun beurt ook nog in meerdere vormen “rocks” kunnen aanpassen, komt het erop neer dat in de praktijk meer dan duizend verschillende pasvormen kunnen geleverd worden.

Ook pasvormen voor bredere tot extreem brede paardenruggen

Voor bredere paardenruggen, die dan ook nog dikwijls een vrij “diepe” rug hebben, biedt het gamma van AK-Saddlery vrij ruime mogelijkheden. Voor dergelijke paardenruggen is het namelijk zeer belangrijk een zadel zo te bouwen dat hij zo vlak mogelijk is en zo dicht mogelijk aan de paardenrug aansluit om het zadel een zo uitgebreid mogelijk contact te kunnen laten hebben met de paardenrug.

In veel gevallen is het voor zeer brede paardenruggen nodig het zadel met een zogenoemde “drop-down” rigging te laten voorzien. Dit houdt in dat de skirts van het zadel een “drop-down” hebben ter hoogte van de singel om op die wijze het zadel zo diep mogelijk op de rug te kunnen singelen. Dit geeft zeker een extra stabiliteit van het zadel op een zeer brede paardenrug.

Jarenlange westernzadelbouwervaring van de AK-Saddlery-bedrijfsleider

De zeer uitgebreide zadelbouwervaring met flexibele westernzadelbomen die hiervoor nodig is, kon de bedrijfsleider van AK-Saddlery in het verleden opbouwen als productieleider van de zadelmakerij van de voormalige firma Joachim und Drinsinger gmbh, waar hij aan de wieg stond van de westernzadels met flexibele zadelbomen.


 

Het AK-Saddlery-modellengamma is zeer uitgebreid.

Op onze westernzadelwebsite www.westernzadel.be kan je het uitgebreide gamma ontdekken:

AK-Saddlery - Reining

AK-Saddlery - Allround

AK-Saddlery - Buckaroo & Wade


Er is reeds een AK-Flex-westernzadel leverbaar vanaf € 2780,00.

Ontdek de AK Saddlery-zadels