Bates zadels

Ontdek de Bates-zadels

 

Kwaliteitszadels met regelbare boombreedte en aanpasbare kussens

De Australische firma Bates gaat er sinds 1934 vanuit dat een zadel voor zowel paard als ruiter comfort moeten betekenen.

Om aan deze doelstelling te voldoen heeft Bates door de jaren heen een uitgebreid gamma opgebouwd in samenwerking met topruiters, die zeer goed hun wensen weten te bepalen.

Bates ervaart uiteraard dat de wensen en behoeften van ruiters regelmatig wijzigen. Daarom is het identificeren van wijzigende behoeften bij zowel paard als ruiter een specialisatie van Bates geworden.

Bates zadels worden gebouwd met Europees leder omdat dit tot de beste lederkwaliteiten ter wereld behoort. Zowel veelzijdigheidszadels als spring- of dressuurzadels worden door Bates gebouwd in ofwel de basislederkwaliteit, ofwel gedubbeld leder ofwel extra-grip-gevend Opulence-leder.

Om de door Bates gebouwde zadels van een optimale pasvorm te voorzien zijn alle HART-technologiën (Horse And Rider Technology) voorzien. Alle Bates zadels zijn voorzien van een zogenoemd verwisselbaar kopijzer, dat de breedte van het zadel op de paardenrug bepaalt en ook de Cair-kussens zijn standaard voorzien bij alle Bates zadels. Daardoor kan Bates een passend zadel bieden voor iedere ruiter, dat in de afwerking volledig voldoet aan zijn wensen.  


Bates is erfgoed

Bates wordt sinds 1934 gedreven door een filosofie van prestaties waardoor het zadel zowel voor paard als ruiter comfort moet betekenen.

Als het om aanpassingsmogelijkheden voor het comfort van het paard gaat, zijn de Bates zadels algemeen een keuze die op korte en lange termijn enorme mogelijkheden biedt.

Het onderzoeks- en ontwikkelingsteam van Bates is een pionier op het gebied van de moderne mogelijkheden die beschikbaar zijn voor het optimale comfort dat zowel paard als ruiter aanspreken.


Advies van topruiters en deskundigen

Als expert in de branche heeft Bates zijn reputatie verdient bij het ontwikkelen van oplossingen om het comfort en de prestaties van zowel paarden als ruiters tot een optimaal peil te brengen.

Bates werkt samen met topruiters, mensen die zeer goed hun wensen weten te bepalen, om zadels te ontwikkelen die helemaal voor hun disciplines gebouwd zijn. Het identificeren van veranderende behoeften van paarden en ruiters is hun specialisatie geworden. Ze achten alleen de adviezen van deskundige natuurkundigen, dierenartsen en zeer ervaren zadelbouwers voldoende om te helpen bij het deskundig beoordelen van de Bates zadels en blijven zadels ontwikkelen die uitsluitende het welzijn van het paard vooropstellen.

Alle Bates zadelmodellen zijn hoe dan ook voorzien van zadeltechnologie die een aanzienlijk prestatievoordeel brengen voor paard-ruiter combinaties op alle niveaus.
 

Het leder van de Bates zadels

Alle Bates-zadels zijn gebouwd met het best geselecteerde Europees leder. De ruiter kan erop vertrouwen dat het leder van de Bates-zadels bij het beste ter wereld behoort en dat het, indien verzorgd, vele jaren aangenaam rijplezier kan bieden.
 
Bates-zadels zijn gebouwd van drie mogelijke ledersoorten:

 • Heritage leder, kwaliteit door traditie
 • Gedubbeld kalfsleder voor extra komfort
 • Extra-grippy Opulence Luxe-leder, wat een extra vaste zitting voor de ruiter biedt

 

Heritage leder

De traditionele Europese ervaring van natuurlijk looien en waxen geeft het zogenoemde Heritage leder als resultaat.

De hoge hoeveelheid van zowel olie als wax geven dit leder een optimale soepelheid en een nog verbeterde grip voor de ruiter. Het leder is fors voor-geolied, met zichtbare schaduwen en wordt beschouwd als een extra esthetisch punt bij je Bates-zadel.

De diepte van de kleur is afhankelijk van de hoeveelheid olie die in iedere aparte huid is ingedrongen. De verschillende tinten in het leder zijn nog meer zichtbaar wanneer het leder geplooid wordt. De kleur zal zelfs terugkomen in verschillende tinten, gewoon omdat de kleuren terug naar de vezels migreren.

Bates zadels die met Heritage leder gebouwd worden zijn hiervan voorzien in de zitting, in de kleine kwartieren en hebben deze zeer aangename lederkwaliteit ingebouwd voor de zweetbladen.

 

Verzorging van Heritage leder

Het natuurlijk oppervlak van Heritage leder is iets gevoeliger voor krassen, alhoewel deze zeer gemakkelijk verwijderd kunnen worden. Dit kan door de plaats op te wrijven of te polijsten en zodat de oliën terug naar hun oorspronkelijk plaats kunnen gaan. Omwille van het hoge gehalte aan oliën in het leder is het nodig te zorgen voor de nodige bescherming tegen slijtage, water en zweet.

Op de plaatsen met de meeste wrijving zal het leder na verloop van tijd donkerder worden, wat een verouderd, maar rijkelijk uitzicht geeft in de positieve zin.

 

Bates-zadels met gedubbeld kalfsleder

Het gedubbeld luxeleder is met de hand geselecteerd uit het beste kalfsleder ter wereld en is bijzonder nauwkeurig opgevolgd tijdens een speciaal looiprocédé. Dit garandeert uitzonderlijke prestaties op gebied van sterkte, kleurrijkdom, ultrazacht gevoel en grip.

Leder is een natuurproduct en daardoor zijn merken, littekens, kleurvariaties in het gedubbeld kalfsleder geen fout en dragen ze bij tot het individuele karakter van uw specifieke Bates-zadel.

 

Verzorging van het gedubbelde kalfsleder

Omwille van de meer natuurlijke eigenschappen van dit leder kunnen de zadels extra verzorging nodig hebben om vochtverlies te voorkomen en om het leder te beschermen, zeker bij hoge slijtage en dus meer intensief gebruik. Uw zadel zal daardoor sneller het zogenoemde rijkelijke, oudere uitzicht krijgen, dankzij het goed bewerkte leder.

 

Bates-zadels gebouwd in extra-grippy Opulence-leder

Bepaalde modellen van de Bates-zadels kunnen voorzien zijn van een extra-zacht Opulence-leder aan de buitenkant van het zadel.

Dat Opulence-leder staat bekend om zijn zeer zachte maar vooral gripvaste eigenschappen, wat zorgt voor rijcomfort vanaf het eerste moment. Dat wil zeggen dat de zogenoemde inlooptijd die met nieuwe zadels geassocieerd moet worden, niet bestaat bij Opulence-leder.

De Bates-zadelmodellen die van Opulence-leder zijn voorzien bieden dikwijls nog andere extra functies, zoals een verzonken stijgbeugelriemkanaal voor nog nauwer contact, specifieke voorzieningen op plaatsen waar veel wrijving voorkomt en bepaalde belangrijke Bates-innovaties.

 

Verzorging van zadels in extra-grippy Opulence-leder

Zadels met extra-grippy Opulence-leder moeten regelmatig verzorgd worden om vochtverlies in het leder te voorkomen en om het leder te beschermen, vooral bij intensief gebruik.
Op deze wijze zal het leder van het zadel betrekkelijk snel de traditionele, rijke patina hebben van verouderd, bewerkt leder en kunt u jarenlang het nodige comfort van uw zadel verwachten.

 

De pasvorm van je Bates-zadel op je paard

Een goed-passend zadel is essentieel voor het comfort en voor de algemene gezondheid van je paard. Bates-zadels bieden met de revolutionaire Easy-Change-Fit-oplossingen een zeer hoge flexibiliteit voor het bereiken van de optimale pasvorm.

Voor de selectie en het aanpassen van een nieuw zadel beveelt Bates je aan om professioneel advies in te roepen. Daarna is, afhankelijk van de gebruiksfrequentie, een controle nuttig binnen een termijn van 6 tot 24 maanden, afhankelijk van de leeftijd van je paard, zijn conditie en het niveau van uw mogelijke trainingen, tochten of wedstrijden.

Wanneer deze adviezen gevolgd worden zullen de nodige aanpassingen aan uw Bates-zadel vakkundig uitgevoerd worden.


Alle Bates zadels hebben de HART-technologie

De sinds begin 2020 geïntroduceerde term HART is een samentrekking van Horse And Rider Technology.

Zadels die aan de HART-norm voldoen hebben steeds

 • Beschermende demping met het Cair-Cushion-System
 • Nauwkeurige pasvorm op maat met de Easy Change Fit Solution
 • Elastiflex Tree
 • Free Movement, de Performance Panel Technology
 • Superieure rijprestaties, de Comfort Seat Technology

Aan deze normen zullen vanaf nu alle zadels van Bates (maar ook Wintec en Arena) voldoen. Daarom zal de HART-melding op alle zadels vermeld worden, dit in de plaats van alle deelnormen die onder HART genoemd worden. HART zorgt dus voor zowel een gepersonaliseerde pasvorm als een gelijke gewichtsverdeling en een vloeiende vering door de brede kussens. Op deze manier worden de bewegingsvrijheid, de expressie en de houding van het paard exta verbeterd.


De Bates waarborg

 • De Bates zadelwaarborg is van kracht vanaf de aankoopdatum van uw Bates-zadel.
 • U moet zowel het originele aankoopbewijs van je zadel van bij je dealer als de ingevulde waarborgkaart van Bates voorleggen bij uw Bates-verdeler.
 • Een herstelling of vervanging onder de Bates-waarborg verlengt de Bates-waarborg niet.
 • De Bates-waarborg wordt verwerkt via de dealer waar u het zadel aankocht en nooit rechtstreeks bij een Bates-importeur.

 

Wat valt er onder de Bates-waarborg

 • Bates Saddles garandeert de herstelling of vervanging van uw Bates-zadel, of een gedeelte daarvan, zonder kosten, als blijkt dat het zadel een fout heeft door ofwel een onderdeel ofwel door foutieve montage en dit binnen de twee jaar na aankoop van het zadel.
 • Bates garandeert de vervanging van de zadelboom of de vervanging van het volledige zadel zonder kosten, als blijkt dat de boom binnen de tien jaar na aankoop van het zadel een breuk heeft.

Wat valt niet onder de Bates-waarborg

 • Normale slijtage.
 • Toevallige schade, fouten veroorzaakt door onzorgvuldig gebruik, gebrek aan zorg of nalatigheid.
 • Gebruik van het zadel voor iets anders dan paardrijden.
 • Het gebruik van andere onderdelen of toebehoren dan die welke zijn geproduceerd of aanbevolen voor het gebruik met en in een Bates-zadel.
 • Herstellingen of aanpassingen uitgevoerd door derden die niet in overeenstemming zijn met de aanbevelingen van Bates.
 • De pasvorm van het zadel zelf.

 

Wat moet je doen

Als u vermoedt dat u een klacht heeft onder de Bates waarborg:

 1. Neem contact op met de verdeler waar u uw zadel gekocht heeft om uw zorgen te bespreken.
 2. Neem de Bates-waarborgkaart en uw origineel aankoopbewijs van uw Bates-zadel bij uw verdeler mee, samen met uw zadel, naar uw Bates verdeler.
 3. De verdeler kan u helpen bij het beoordelen of uw zadel een defect heeft dat onder de fabriekswaarborg valt.
 4. Daarna zal de verdeler contact opnemen met Bates voor de beoordeling van uw waarborgvraag.

 

Serienummer opzoeken van je Bates-zadel

Omdat we sinds 1934 zadels bouwen is de wijze waarop we het serienummer van een zadel vermelden meerdere malen aangepast en is er geen uniforme vermelding daarvan.
Neem via je verdeler met ons contact op en u zal met plezier geholpen worden.
 
Belangrijke punten:

 • Afhankelijk van de leeftijd van uw zadel staat uw serienummer op een ingenaaid label of ingeslagen op de onderflap van uw zadel.
 • Om het proces te versnellen meldt u aub alle cijfers en letters die u kunt zien, plus eventuele stempels van modelnamen. Zowel het typen van de nummers voor de duidelijkheid als het sturen van foto’s kan helpen om uw zadeldetails te bepalen.
 • Alle andere informatie die u heeft, kan nuttig zijn. Voor zeer oude nummers moeten we soms vertrouwen op handgeschreven notities in boeken !

 
Bates zadelbouwtechnologie

Gebaseerd op de filosofie een optimaal comfort en bewegingsvrijheid te verschaffen aan paard en ruiter, bieden de Bates zadels dankzij een vooruitstrevende zadelbouwtechnologie uitstekende mogelijkheden.

De kussens of 'panels' van de Bates zadels
Alle Bates-zadels zijn voorzien van zeer behoorlijke kussens, die een optimale verdeling van de druk van de ruiter verzekeren over de paardenrug.

Voorzien van een brede en uiteraard parallelle kamer, gaan de kussens de bespiering van het paard nooit hinderen en maximaliseren de kussens van de Bates zadels de mogelijke beweging van de schouders.

De Elastiflex boom
Samen met de Easy-Change Gullet zorgt de Elastiflexboom ervoor dat de schoft van het paard onder alle omstandigheden gevrijwaard kan worden.

De precisie van een lichtgewicht, symmetrische en ultra-duurzame boom wordt gegarandeerd gedurende de levensduur van het zadel.

Aanpasbaar Y-singelsysteem
Dit singelsysteem combineert een individuele instelling voor het paard en maximaliseert de zadelstabiliteit, omdat het zadel zowel vooraan als achteraan verzekerd is van grip.

Aanpasbaar Flexibloc systeem
Een revolutionair systeem dat de ruiter toelaat de ondersteuning aan de individuele rijhouding aan te passen.

Dit systeem biedt een zeer hoge flexibiliteit voor de aanpassing van de ondersteuning die door het zadel geboden wordt, afhankelijk van het gebruik.

De revolutionair gepatenteerde Contourbloc
Deze wrong wordt voorzien op bepaalde zadelmodellen.

De extern gevormde Contourbloc is anatomisch aangepast aan het been van de ruiter, met de mogelijkheid het been in en achter de blok te leggen.

FlexiContourbloc
Bepaalde Bates-zadels beschikken over een Flexi-Contourbloc, die anatomisch gevormd is volgens het been van de ruiter.

De benen van de ruiter kunnen in of achter de blok liggen. De Flexibloc kan ingesteld worden op maat van de ruiter door deze naar voor of achter te bewegen.

Ergonomische stijgbeugelriemhaken
De ergonomische stijgbeugelriemhaken hebben een vorm die ervoor zorgt dat de beugelriem voor de ruiter nauwelijks voelbaar is.

Bepaalde Bates zadels zijn voorzien van een fijn uitgewerkt 'kanaal' voor de beugelriemen, met de bedoeling dat de ruiter dit nog nauwelijks voelt en dus nog nauwkeuriger het contact met het paard ervaart.

Aanpasbare ergonomische stijgbeugelriemhaken
Op een aantal modellen van de Bates zadels zijn aanpasbare stijgbeugelriemhaken voorzien.

Deze zorgen voor een optimale beenligging omdat de ruiter de positie van de beugelriemhaak zelf kan aanpassen.

De beugelriemhaken kunnen zeer eenvoudig verschoven worden door het kleine plaatje dat de beugelriemhaak vergrendelt op te lichten.

Na het verschuiven naar de juiste positie wordt de beugelriemhaak opnieuw vergrendeld door hetzelfde plaatje weer naar beneden te drukken.

 

Quick-Change singelstootriemen
De singelstoten van alle Bates zadels zijn op een zeer nauwkeurige en vlotte wijze te vervangen.

Deze innovatieve methode van singelbevestiging is zeer duurzaam uitgevoerd en biedt door zijn extra gladde afwerking nog een extra comfort voor de ruiter.

 

Bates Ambassadeurs

Bates geeft een aantal topruiters de mogelijkheid hun zadels intensief te testen.
Omdat deze mensen uiteraard hoge verwachtingen hebben mag op hun oordeel worden verder gewerkt voor het mogelijk optimaliseren van het Bates zadelgamma.

Hierbij de melding van enkele ruiters, die hun sporen al verdienden, uiteraard in hun eigen taal om foutieve interpretaties van hun beoordeling te vermijden.


Isabell Werth

"I believe we developed an exceptional saddle. Our foremost thought was for the horses and to design a saddle to sit optimally, with as little a burden for the horses as possible. I believe we succeeded with this very well and now the CAIR Cushion System has gone one better. I have been riding in both the Bates and Wintec Isabell saddles with the CAIR Cushion System, in training and competition, and I have to say I’m really impressed! From the very first moment, I had a fantastic feeling in the seat. You have the feeling you are sitting even closer to the horse, even more in the horse. In all of my years of riding we have traditionally put gel pads or foam pads under the saddles, and now this is not necessary because an air cushion is already integrated into the saddle.
Also – which is even more important to me – my horses immediately responded showing that they too felt comfortable."

 

Monica Theodorescu

"During my time as an international dressage rider, I rode many of my top horses to great success with Bates saddles. Today, I’m still very convinced that Bates saddles are both very comfortable and are made for riders with the highest requests and demands as horses develop very well under these saddles. I still love to ride in Bates saddles and for my horse training business, these saddles are ideal, because they can be fitted quickly to very different horses – without any need to compromise on fit."

 

Albert Bruyneel

"It immediately felt right with Bates Saddles. As a competitive rider, I was looking for closer connectivity with my horse when jumping. The unity with my horse was never better. Both the seat as the leg position are really great, which allows the horse to move more naturally and perform at best. An entirely new experience. I also love the design of the Bates Victrix Saddle and it feels really comfortable when ridden in for many hours.”

 

Uiteraard zijn nog van een ruim aantal andere ruiters meningen en ervaringen te vinden via
https://batessaddles.com/blogs/ambassadors

Ontdek de Bates-zadels