Zadels brede paardenruggen

 

Een aantal paarderassen werden oorspronkelijk gefokt voor een ander doel dan om te berijden.

Daarom hebben brede paarden, zoals bijvoorbeeld fjorden, haflingers, tinkers, brabantse trekpaarden, forse wesh-cobs,  eerder een bouw die voorzien is om in het gespan te werken en hebben ze brede tot zeer brede rug.

De rug van dergelijke brede paarden is in veel gevallen zo breed, dat hij bijna de vorm van een vlakke plaat aanneemt.

Wanneer we op deze brede paarden wensen te rijden moet het zadel daarvoor dus aangepast zijn aan de vormen van de brede rug van die brede paarden.

Sinds enkele tientallen jaren zijn een beperkt aantal zadelbouwers zich op de bouw van zadels voor deze brede paarden gaan toeleggen.

Ook op deze brede paardenruggen geldt, zoals op een ander paard, dat het zadel de druk van de combinatie paard-ruiter zo moet verdelen over de paardenrug, dat er geen drukpunten ontstaan.

Daarom moeten de kussens die onder een zadel voor een breed paard verwerkt zijn een zo breed mogelijke en zo vlak mogelijke onderkant hebben.

Tegelijk moet men er rekening mee houden dat deze brede paarden, tinkers, brabantse trekpaarden, fjorden, bepaalde brede D-pony’s, in veel gevallen ook nog een forse rugdiepte hebben.

Gezien een zadel op deze brede paarden zeker niet mag 'bruggen' (= alleen vooraan en achteraan dragen) moeten zadels voor deze brede ruggen ook daaraan bij voorkeur nog aangepast kunnen worden.

Zadelbouwers Bates en Wintec hebben hiervoor ondertussen een uitgebreid gamma mogelijkheden opgebouwd. De zogenoemde 'Wide'-zadels zijn zeer geschikt en uitgebreid aanpasbaar aan de rugvormen van brede paarden.

Gezien het passen van een zadel op een paard met een brede rug echt specialistenwerk is, is het aanbevolen daarvoor vakkundig advies te vragen.

Paardenwinkel & Zadelpasadvies Hopa Sport adviseert u voor de aankoop van een zadel voor een breed paard graag tijdens een zadelpasafspraak aan de stal.
 

 

Ons aanbod: