Veelzijdigheidszadels

All-roundgebruik voor zowel de ervaren als de eerder beginnende ruiter

Een veelzijdigheidszadel of all-round-zadel is een zadel dat gebruikt kan worden in diverse rijdisciplines.

Je kan er mee vrijetijdsrijden in de natuur maar ruiters meteen rij-ervaring kunnen dit soort zadels ook gebruik bij het springen over hindernissen of bij de klassieke dressuur.

Uiteraard dient gelijk welk veelzijdigheidszadel ook correct te passen op de paardenrug waarop hij wordt gebruikt.

Een zadel dat niet correct ligt op de paardenrug zal in vele gevallen als gevolg daarvan voor de ruiter niet aangenaam zitten, dit omdat de ruiter niet goed kan zitten in het zadel omdat de zitting ofwel vooraan te hoog ligt ofwel achteraan te hoog.

Daardoor gaat ook in een veelzijdigheidszadel het diepste punt van de zadelzitting zich niet op de juist plaats bevinden waardoor de ruiter ook niet correct kan zitten en hij zijn ruitergewicht foutief verdeelt over de paardenrug.

Het paard gaat daardoor in veel gevallen drukkingen krijgen waar ze niet mogen komen en na langere of toch korte tijd mogelijk slecht lopen of zelfs kreupel lopen.

Een gangbaar veelzijdigheidszadel is zo gebouwd dat de ruiter een gangbaar diepe zitting heeft en de kwartieren of zadelbladen zo gevormd zijn dat de ruiter zich in een normale houding in het zadel kan plaatsen.

Uiteraard zijn nogal wat veelzijdigheidszadels zo gebouwd dat ze ook ofwel als springzadel ofwel als dressuurzadel kunnen gebruikt worden, beiden uiteraard in zekere mate.

In geval een veelzijdigheidszadel gebouwd is met een lichte nadruk op springen zullen de kwartieren in zekere mate meer naar voor verwerkt zijn, dit voor een betere ondersteuning van de ruiter tijdens de sprong.

Eventueel kan ook een beperkte wrong achteraan, ofwel vast ofwel afneembaar, verwerkt zijn, voor een nog betere ondersteuning van de ruiter in beweging.

Wanneer een veelzijdigheidszadel gebouwd is met een lichte nadruk naar dressuur is de nadruk eerder gelegd op een zeer nauw contact tussen paard en ruiter, zodat een correcte, zeer nauw aansluitende beenligging van groot belang is.

Daarom zijn in dat geval de kwartieren van het zadel vooraan eerder dieper naar onder verwerkt, zodat een meer gestrekte beenligging mogelijk is.

Een dressuurgericht veelzijdigheidszadel is natuurlijk zeker niet voorzien van vaste wrongen achteraan.

Veelzijdigheidszadels, die duidelijk meestal voor al-round-werk gebruikt worden, bieden ook zeer brede mogelijkheden voor beginnende ruiters.

Omdat veelzijdigheidszadels ook veel worden ingezet voor grotere wandelingen of trektochten zijn veelzijdigheidszadels dikwijls voorzien van de nodige ringen of bevestigingsmogelijkheden voor zadeltasssen of andere bagage op het zadel.

 

Ons aanbod: