Zadelpasser

 

De zadelpasser, uw hulp op maat bij uw aankoop

 

Een goede zadelpasser is geen overbodige luxe.

Een nieuw zadel moet tenslotte perfect passen op de paardenrug.

Net zoals bij mensen zijn er ook bij paarden grote verschillen in de lichaamsbouw.

Onze zadelpasser aan de stal voorkomt dat u een foutieve aankoop doet.

De aankoop van een nieuw zadel van een gerenommeerd merk staat niet per definitie garant voor maximaal plezier bij paard en ruiter.

Het is perfect mogelijk dat een technisch perfect kwaliteitszadel toch niet geschikt is voor uw paard.

Kijk dus verder dan de prijs alleen en reken op onze expertise op maat voor goed passende zadels. Wij komen vanuit Heist-op-den-Berg (provincie Antwerpen) langs in heel België en Nederland.

Maak nu uw afspraak aan de stal

 


Haal met onze zadelpasservice het maximale uit uw aankoop

Als het over de uitrusting van uw paard gaat, zien we dat een zadel dikwijls de grootste kost is.

Het juiste zadel, op de juiste wijze aangepast aan en op uw paard, verdeelt de druk van zadel en ruiter optimaal over de paardenrug.

Hierbij mag de bespiering van uw paard absoluut niet worden weggedrukt.

 

Een slecht passend zadel zorgt op korte en lange termijn voor tal van problemen.

Naast druk- en schuurplekken ervaart uw paard al snel spierpijnen.

In extreme gevallen zal deze zelfs kreupel worden.

 

Precies daarom heeft u bij een nieuw zadel degelijk advies nodig.

Zeker omdat vandaag de dag tal van modellen te koop zijn, wat het voor u niet gemakkelijker maakt om de juiste keuze te maken.

Tijdens onze zadelpasservice aan huis laten we u verschillende modellen op uw paard uitproberen. Zo maakt u altijd de juiste keuze.

Maak nu uw afspraak aan de stal

 

 


Reken op een vakkundig zadelpasser

Met meer dan 30 jaar ervaring is Jean-Paul Vercammen een begrip in de ruime omgeving van Heist-op-den-Berg.

Met paardenwinkel Hopa Sport combineert hij een vakkundige kennis met een ruim gamma zadels.

Zeer lange tijd volgde Jean-Paul opleidingen bij de gerenommeerde zadelbouwer Crassaerts in Sterrebeek.

Met een zeer nauwkeurige handwerktraining leerde hij de fijne kneepjes van het vak.

Hierdoor kan Jean-Paul ook prima werken aan zadels, inclusief het bijvullen van de kussens van klassieke zadels.

Correct advies van een zadelpasser valt of staat echter met het volgen van de nieuwste normen en evoluties.

Jean-Paul volgt alle seminars en cursussen die door de meest vooraanstaande merken in paardenzadels (zoals Stübben, Kieffer, Kentaur en Bates) aangeboden worden. Hierdoor heeft hij een diepgaand inzicht qua hedendaagse aanpassingsmogelijkheden.

Deze up-to-date technische achtergrond zorgt ervoor dat u tijdens de zadelpasservice aan huis nauwkeurig advies krijgt.

Hierbij wordt rekening gehouden met de specifieke mogelijkheden in levering en onderhoud van elke zadelbouwer.

Maak nu uw afspraak aan de stal

 

 

 


Zo werkt onze zadelpasservice aan huis

 

Stap 1: Allereerst verzamelen we bij het maken van uw afspraak de nodige gegevens.

Wenst u bijvoorbeeld een klassiek zadel of een westernzadel? Bij een klassiek zadel overleggen we met u verder wat de beste keuze is: een allroundzadel, veelzijdigheidszadel, dressuurzadel of springzadel. Op deze manier hebben we een eerste idee over de wensen en behoeften van u en uw paard. U kan hiervoor ook gerust langskomen in onze paardenwinkel in Heist-op-den-Berg of ons opbellen.

Stap 2: Kiest u voor een klassiek zadel, op basis van deze eerste informatie? Dan komt zadelpasser Jean-Paul met een aantal zadels tot bij u aan de stal.  

Dit bezoek duurt ongeveer twee uur, maar kan, afhankelijk van uw vragen of wensen, soms ook meer tijd vragen.

Hierbij kunnen zowel veelzijdigheidszadels en dressuurzadels als springzadels of stockzadels voorzien worden. Deze keuze wordt in zekere mate gemaakt tijdens het eerste overleggesprek.

Tijdens de afspraak aan de stal beoordelen we samen de ligging van meerdere zadels op uw paard. Hebben bepaalde modellen na het passen op de paardenrug niet de perfecte pasvorm?  Dan kan deze meteen ter plaatse of in ons atelier aangepast worden. Dit hangt af van de uitvoering van de kussenvulling.

Wilt u tijdens de afspraak aan de stal proefrijden met één of meer zadels?

Dan kan zeker. Er zijn echter twee voorwaarden:

 • De zadels moeten een goede pasvorm hebben op het paard. Anders heeft proefrijden geen zin, omdat het comfort van het zadel niet correct ingeschat kan worden.

 • De rijpiste en de weersomstandigheden moeten voldoende goed zijn. Testzadels zijn namelijk niet voor alle modellen beschikbaar. Met nieuwe zadels proefrijden kan, maar deze moeten ook na het testrijden nieuw blijven.

In bepaalde gevallen kunnen we u voor enkele dagen een testzadel beschikbaar stellen. Zo kan u rustig proefrijden terwijl u alleen bent en een goede inschatting maken of het zadel in kwestie helemaal aan uw wensen beantwoordt.

 

Stap 3: In heel wat gevallen kan u uw nieuwe zadel meteen in gebruik nemen.

We zorgen namelijk voor een ruim gamma mogelijkheden aan de stal, voor tijdens de zadelpasafspraak.   

Er wordt steeds voor gezorgd dat de nodige toebehoren die nodig zijn om de zadels te rijden beschikbaar zijn tijdens het bezoek.

 

Stap 4: Nazorg van de pasvorm of ligging van het zadel op uw paard

De lichaamsbouw van uw paard kan doorheen de jaren licht tot fors veranderen. Dit hangt af van de conditie en leeftijd van het paard.   

De anatomie van een paard dat intensief en wedstrijdmatig getraind wordt zal veel meer veranderen dan een paard van gemiddelde leeftijd, dat door de ruiter puur als vrijetijdsbesteding gereden wordt. Hierdoor moet de pasvorm van het zadel eventueel aangepast worden.  

Nazicht van de ligging na 20 à 25 uur gebruik:  Afhankelijk van zadelmodel, kussenvullingsysteem en rijwijze kan het nuttig zijn de ligging van een nieuw zadel na 20 à 25 uur rijden te kontroleren en zonodig aan te passen.   Tot uiterlijk drie maanden na de aankoop gebeurt dit kosteloos wat betreft het werk.   Het is wel belangrijk dat de klant hiervoor ons ZELF MOET KONTAKTEREN.  

In functie van de opbouw van de kussenvulling van uw zadel dient de aanpassing van een klassiek zadel op een bepaalde wijze te gebeuren:

 • Heel wat zadelbouwers werken met een klassieke wollen vulling.

 • Dit is een zeer oude manier van werken, die zeer nauwkeurig uitgewerkt kan worden. Een optimaal gladde vulling is zeer belangrijk omdat dit het komfort voor de paarderug bepaalt.   

 • Deze zadelkussenvulling moet handmatig in de kussens van het zadel geschikt worden. Dit met specifieke gereedschappen en uiteraard een fiks stuk vakkennis. Na verloop van tijd wordt deze vulling stilaan platter en moet ze dus opnieuw vakkundig herschikt worden. Het vullen of bijvullen of herschikken van de vulling doen we meestal in ons atelier, na een eventuele controle op de paardenrug.

 • Zadels met zogenaamde Cair-kussens kunnen ook vrij uitgebreid aangepast worden aan een veranderde paardenrug.

 • Dit kan meestal meteen ter plaatste gebeuren. Cair-kussens hebben het sterke pluspunt dat ze doorheen de tijd niet wijzigen qua volume of zachtheid. Ze bestaan uit een met lucht gevuld, extreem afgesloten compartiment, dat op zich ook gevuld is met een specifiek daarvoor uitgezochte foam.

 • Deze combinatie zorgt in alle omstandigheden voor een optimale drukverdeling op de paardenrug. Daarbovenop beschikken de Cair-kussens, tussen de kussens en de ‘bovenbouw’ van het zadel, over uitgebreide correctiemogelijkheden voor de ligging van het zadel op de paardenrug.

Maak nu uw afspraak aan de stal

 

 


 

Zadelpasser voor westernzadels: een vak apart

Westernzadels zijn heel anders gebouwd dan klassieke, Engelse zadels.

Deze laatste hebben onderaan de nodige kussens, die voor het nodige draagcomfort bij het paard zorgen. Bij westernzadels zijn deze kussens niet aanwezig. Hierdoor heeft u als ruiter meer contact met uw viervoeter tijdens de rit.

Het is echter belangrijk om voor maximaal contact te zorgen, zonder narigheid bij het paard.

Het geheim zit hem in het bepalen van de pasvorm, op basis van de zadelboom.

Bij een volledig afgewerkt of al gebruikt zadel is de afstemming veel moeilijker tot zelfs onmogelijk.

 

 


Hoe verloopt een westernzadelpasafspraak aan de stal?

 

Stap 1: We overleggen wat uw specifieke wensen zijn.

Dit kan zowel tijdens een afspraak in de winkel als telefonisch.

We bespreken ook voor (ongeveer) welk type paard een zadel gewenst is.

Heeft u geen enkele kennis van westernzadels?

Dan is een bezoek aan de paardenwinkel aangewezen. We tonen u een aantal zaken, wat het overleg eenvoudiger maakt.

Verder geeft u de locatie van uw paard door en plannen we een datum en uur voor een bezoek aan de stal.

 

Stap 2: Tijdens het stalbezoek passen we eerst de westernzadelbomen aan op uw paard.

De pasvorm van een westernzadel wordt namelijk helemaal bepaald door deze zadelbomen.

 • De Deuber & Partner westernzadels worden gepast op basis van de houten zadelbomen. Hiervan hebben we tijdens een zadelpasafspraak een ruim gamma kale zadelboompasvormen beschikbaar.

 • Deze zadelbomen leggen we één per één op de rug van uw paard. Hierbij beoordelen we de pasvorm op uw paard.  We geven daarbij nauwkeurig toelichting wat belangrijk is voor een goede pasvorm en waarom de ene zadelboom beter past dan de andere.  

 • De AK-Saddlery westernzadels bestaan uit een houten vork en cantle. Het gedeelte dat de bars vormt is echter vervangen door een zogenoemde kunststof foundation.

 • Deze is dan ook zeer licht en flexibel, zeker onder invloed van de lichaamstemperatuur van uw paard. Dit biedt uiteraard een extra comfort voor de paardenrug.

 • We passen wel een aantal mogelijke pasvormen van AK-Saddlery zadelbomen, maar we maken een pasvorm van de rug van uw paard met een lichtflexibel materiaal.

 • Op basis van die pasvorm wordt de AK-Saddlery-zadelboom gebouwd, die dus zeer duidelijk helemaal op maat van de rug van uw paard wordt gebouwd.

 • Zelfs de rock van zo’n zadelboom kan in bepaalde mate beïnvloed worden, wat extreem uitgebreide mogelijkheden biedt om een westernzadelboom echt ultiem te laten passen op uw paard.

 

Stap 3: Na het bepalen van de pasvorm selecteren we enkele modellen.

Uiteraard hebben we tijdens het stalbezoek meerdere zadelmodellen beschikbaar.

Op basis van uw wensen en budget bekijken we samen de mogelijkheden.

Indien daarbij mogelijk een westernzadel de passende boompasvorm heeft en indien dit zadel betreffende zittingkomfort en afwerking aan uw wensen voldoet kan u deze onmiddellijk aanschaffen.

De zadels van Deuber & Partner en AK-Saddlery worden echter helemaal volgens de wensen van de klant opgebouwd en samengesteld.

Daarom wordt alles op maat bij deze zadelbouwers opgebouwd en afgewerkt. Bij het plaatsen van de bestelling van het voor uw paard te bouwen westernzadel betaalt u ongeveer 50 % van de totale prijs.

In bepaalde gevallen komt Hopa Sport Paardenwinkel de AK-Saddlery zadelboom als extra controle passen op de paardenrug, nadat deze gebouwd is.

 

Stap 4: U komt uw nieuwe westernzadel, gebouwd op de passende boom en volgens uw wensen afgewerkt,  afhalen in onze paardenwinkel te Heist-op-den-Berg.

Na een bepaalde bouw- en levertijd geven we u een seintje wanneer uw specifiek gebouwde nieuwe westernzadel klaar is.

Woont u te ver van onze paardenwinkel? Dan kunnen we uw westernzadel opsturen. Dit gebeurt na betaling van het nog openstaande saldo. Over de verzendingskosten en verzekering hoeft u zich geen zorgen te maken.

Komt u uw westernzadel in de paardenwinkel afhalen? Dan maken we graag uw uitrusting meteen volledig met een bijpassend westernzadelpad en optoming.

 

Lees meer over westernzadels

 

 


Enkele veelgestelde vragen over onze zadelpasser aan de stal

 

Waar komt de zadelpasser langs?

Jean-Paul van paardenwinkel Hopa Sport komt als zadelpasser in heel België en Nederland langs. Deze afspraken zijn mogelijk op dinsdag, woensdag of donderdag.

 

Hoeveel kost de zadelpasservice aan huis?

De basisprijs voor de aankoop van een nieuw klassiek zadel is 75 euro. Het exacte bedrag hangt echter af van de afstand tussen uw stal en Heist-op-den-Berg. Bovendien krijgt u een korting op de zadelpasservice, wanneer u ook effectief een zadel bij ons aankoopt vanaf een bepaald bedrag. Meer informatie vindt u op deze pagina.

 

Kunnen meerdere paarden tijdens dezelfde afspraak gecombineerd worden?

Ja. Als deze op dezelfde plaats gestald zijn kunnen de verplaatsingskosten bovendien gedeeld worden. Meer informatie vindt u op deze pagina.

 

Past u ook een gebruikt zadel aan?

Ja. U krijgt het nodige advies rond de mogelijke aanpassingen van het specifieke zadel.

Aanpassingen in de wol van de kussenvulling worden meestal in onze werkplaats gedaan. I

In het laatste geval haalt u het zadel vervolgens af in onze paardenwinkel in Heist-op-den-Berg. 

Aanpassingen aan zadel die voorzien zijn van Cair-kussens kunnen onmiddellijk tijdens het bezoek aan de stal gebeuren.

Meer informatie vindt u op deze pagina.

 

 


Geïnteresseerd in een zadelpasser die bij u langskomt?

Maak nu uw afspraak aan de stal