Wintec zadels

Ontdek de Wintec-zadels

Wintec zadels zijn comfortabel en gebruiksvriendelijk

Het ruime Wintec-assortiment biedt niet alleen up-to-date ontwerpen, maar stelt ook nieuwe normen voor de ligging op de paardenrug, het comfort en de communicatie tussen paard en ruiter.

Een veertigtal jaar geleden had dit merk als opzet om een zadel te bouwen dat een goede ligging op de paardenrug had en bovendien redelijk eenvoudig aangepast kon worden en eenvoudig was in onderhoud.

Intussen is Wintec daarin zeker geslaagd. Gezien alle Wintec-zadels integraal in kunststof gebouwd zijn, zijn ze onderhoudsvrij. Dat wil zeggen dat ze met een eenvoudig verzorgingsproduct gereinigd kunnen worden en verder geen enkel periodiek onderhoud nodig hebben.

De pasvorm van het Wintec-zadelgamma kan, door gebruik te maken van actuele en ver doorgedreven technologieën, zeer uitgebreid aangepast worden aan de paarden- of ponyrug. Het verwisselbare kopijzer en de Cair-kussens, met nog extra mogelijke aanpassingen om de ligging op de paardenrug te optimaliseren, bieden voor nagenoeg alle paardenruggen een goede pasvorm.

Door toonaangevend te zijn met innovaties en voornamelijk zadels te bouwen die zeer weinig wegen, onderhoudsvriendelijk zijn en in alle weersomstandigheden gebruikt kunnen worden, is het vrij eenvoudig te begrijpen waarom Wintec wereldmarktleider is voor synthetische zadels.

Bepaalde specifieke systemen van Wintec worden de laatste jaren door enkele zadelbouwers nagebootst. Hierop biedt Wintec een antwoord door de technologie, die ze zelf hebben ontwikkeld, nog steeds verder te optimaliseren.

 

De optimale aanpassing van een Wintec zadel op je paard

Na het in gebruik nemen van een nieuw zadel, dat bij voorkeur na professioneel advies en aanpassen gebeurt, kan het gebeuren dat dit, na een bepaalde periode, opnieuw dient te worden gecontroleerd.

Aangezien uw paard mogelijk van vorm verandert door leeftijd, conditie of werkprogramma, is het best mogelijk dat je zadel na een bepaalde periode niet goed meer ligt. De beoordeling daarvan en het mogelijke aanpassen aan de gewijzigde bouw van je paard gebeurt best door een ervaren persoon die zich daar professioneel op toelegt.

Onderstaande informatie zal u helpen bij het beter begrijpen hoe een zadelligging dient te worden beoordeeld en waarom bepaalde, mogelijk kleine aanpassingen uitgevoerd dienen te worden.

Hoe en waar moet een zadel liggen?

Om de schoftvrijheid, drukverdeling en de balans van je zadel goed te controleren is het belangrijk dat je zadel op de juiste plaats op de paardenrug ligt. Op de paardenrug dient een zadel op die plaats te liggen waar het, met de pennen van de zadelboom, één tot twee vingers achter de schouder van het paard ligt.

Controleren op voldoende schoftvrijheid

Voldoende afstand van de schoft over de breedte en lengte van de volledige wervelkolom van het paard dient steeds te worden aangehouden.

Controleren op gelijkmatige drukverdeling

Een zadel moet zo op de paardenrug liggen dat de kussens nagenoeg integraal kontakt hebben met de paardenrug.

Dit kan gewoon gecontroleerd worden door met de hand onder het niet-aangesingelde zadel te gaan. Het contact van het zadel met het paard (zonder onderlegger) dient overal hetzelfde te zijn.

De Cair-kussens zorgen voor een zeer goede drukverdeling, maar dat wil niet zeggen dat de kussens niet dienen aan te sluiten aan de paardenrug. Het meeste optimale is om de ligging van het zadel te controleren tijdens het rijden door de ruiter.

Controleren van de balans van het zadel

Een gangbaar zadel dient zo op de paardenrug te liggen dat hij vooraan zowat de dikte van een duim lager ligt dan achteraan. Dit wil zeggen dat, wanneer je vooraan een duim op je zadel legt en je legt een waterpas op enerzijds je duim en anderzijds de lepel van je zadel, deze waterpas moet liggen.

Om al deze punten goed toe te passen is het raadzaam een beroep te doen op een persoon die hiervoor zowel ervaring als opleiding heeft opgedaan.

 

De technologie HART

 

Sinds begin 2020 introduceerde Wintec de term HART, een samentrekking van Horse And Rider Technology.

Zadels die aan de HART-norm voldoen hebben steeds:

 • Beschermende demping met het Cair-Cushion-System
 • Nauwkeurige pasvorm op maat met de Easy Change Fit Solution
 • Elastiflex Tree
 • Free Movement, de Performance Panel Technology
 • Superieure rijprestaties, de Comfort Seat Technology

Daarom zal de HART-melding op alle zadels vermeld worden, dit in de plaats van alle deelnormen die onder HART genoemd worden.

HART zorgt dus voor zowel een gepersonaliseerde pasvorm als een gelijke gewichtsverdeling en een vloeiende vering door de brede kussens. Op deze wijze worden de bewegingsvrijheid, de expressie en de houding van het paard nog merkelijk verbeterd.

 

Professionele assistentie is geen luxe

Om al deze punten goed toe te passen is het raadzaam een beroep te doen op een persoon die hiervoor zowel ervaring als opleiding heeft opgedaan. Het is niet zo dat je bij een Wintec-zadel alles kan aanpassen door alleen maar een ander kopijzer te plaatsen.

De innovatieve systemen van Wintec, met zowel de verwisselbare kopijzers als aanpasmogelijkheden in de Cair-kussens bieden een onovertroffen flexibiliteit om de optimale pasvorm op je paard te bereiken, met zowel goede schoftvrijheid, gelijkmatige drukverdeling als een goede balans van je zadel.

Hoewel de uitvoering hiervan eenvoudig lijkt, is de professionele assistentie en advies in vele gevallen zeer sterk aan te bevelen. Alleen zo kan voldaan worden aan de behoeften van elke combinatie paard/ruiter.

Ontdek onze zadelpasservice

 

De waarborg van Wintec

Voorwaarden

De waarborg begint vanaf de aankoopdatum van uw Wintec-zadel.

Het waarborgbewijs bestaat uit zowel de afrekening van de dealer waar je je zadel gekocht hebt als de ingevulde waarborgkaart van Wintec. Een herstelling of vervanging onder uw Wintec-waarborg verlengt uw Wintec-waarborgperiode niet. Uw Wintec-waarborg wordt verwerkt door de gebruikelijke dealers.

Wat is gedekt door de waarborg?

Uw Wintec-zadel (of een deel ervan) wordt kosteloos vervangen of hersteld

 • indien er binnen de twee jaar na aankoop defecte materialen of fabricagefouten blijken te zijn.
 • gedurende tien jaar na aankoop wanneer een breuk in de boom is vastgesteld.

Wat is niet gedekt door de waarborg?

 • Normale slijtage.
 • Toevallige schade, fouten veroorzaakt door onzorgvuldig gebruik, onzorgvuldigheid of verwaarlozing
 • Gebruik van het zadel voor iets anders dan paardrijden.
 • Gebruik van andere onderdelen of toebehoren dan die welke zijn geproduceerd of aanbevolen voor gebruik met of in een Wintec-zadel.
 • Herstellingen of aanpassingen uitgevoerd door derden die niet in overeenstemming zijn met onze aanbevelingen.
 • De pasvorm van het zadel zelf.

Als u denkt dat u een vraag voor waarborg heeft

 • Neem contact op met de winkel waar u uw zadel heeft gekocht om uw zorgen te bespreken.
 • Neem het originele aankoopbewijs van je zadel en de waarborgkaart van Wintec, samen met het betreffende zadel mee naar de winkel waar u het zadel heeft aangekocht.
 • Uw verdeler kan u dan helpen bij de beoordeling of het zadel een defect heeft dat onder de fabriekswaarborg valt.
 • Daarna zal de dealer contact nemen met Wintec met betrekking tot de waarborgvraag.

Onderhoud van uw Wintec-zadel

Maak je zadel nat met water, waaraan je ofwel Wintec-Cleaner toevoegt ofwel een verdund mild reinigingsmiddel. Voor hardnekkige vlekken kan u een kleine hardere borstel gebruiken. Daarmee is mogelijk vastgedroogd vuil eenvoudiger te verwijderen. Laat na de reiniging je zadel gewoon drogen.

Behandel een Wintec-zadel NOOIT met ledervet of een ander lederverzorgingsproduct.

Bepaalde Wintec zadelmodellen hebben onderaan aan de zadelkwartieren een lederen slijtstuk. Dit leder dient wel verzorgd te worden met een goede lederbalsem, bijvoorbeeld Bates lederbalsem. Er dient voor gezorgd te worden dat deze ledergedeelten niet met overdreven hoeveelheden water in contact komen.

 

 

Wintec-zadels maken het paardrijden comfortabeler en makkelijker.

Ze combineren wereldwijde innovaties met high-tech materialen die resulteren in lichtgewicht, waterproof en makkelijk te verzorgen zadels.

Of je nu aan paardrijden doet op hobbyniveau of als professional, in de Wintec-collectie vindt u vast een zadel op maat van uw wensen.

Nagenoeg alle Wintec-zadels zijn voorzien van zowel de Cair-kussens als de Easy-Change-Fit-Solution.

Dit houdt in dat het kopijzer van de zadels aanpasbaar is aan de breedte van de paardenrug en dat de luchtkussens en de kussens van de zadels daarenboven nog eens aangepast kunnen worden aan de specifieke vorm de de paardenrug. Deze innovatieve technieken zorgen ervoor dat je in alle comfort kan paardrijden.


 

 

Flexi-Contourbloc
De benen van de ruiter liggen net in of achter de Flexi-Countourbloc.

Deze zijn individueel aanpasbaar, zowel voor- als achterwaarts, zodat de optimale beenpositie ingesteld kan worden.

Flexibloc
Een Flexibloc kan, afhankelijk van de wens van de ruiter, aangepast of verwijderd worden.

De Flexiblocs kunnen in meerdere maten los per paar geleverd worden.

Adjustable Ergonomic Stirrup Bars
Voor wedstrijdruiters is een nauwkeurige instelling van de beugelriemhaken van belang. Deze beugelriemhaken zorgen daarvoor en zijn op vier posities verstelbaar.

De Adjustable Ergonomic Stirrup Bars zijn regelbaar over een afstand van ongeveer vijf centimeter, wat een redelijk behoorlijke invloed kan hebben voor een optimalere beenligging.

Equi-Leather
Equi-Leather is een uitzonderlijk synthetisch materiaal met een zachte leder-look. 

Equi-Leather wordt in hoofdzaak gebruikt voor het model 500 in zijn verschillende uitvoeringen.

Equi-Suède
Equi-suède is een synthetisch materiaal met een suède-achtig uitzicht.

Het is uiterst luxueus en zacht wat het extra comfortabel maakt en de antislip zorgt voor een zeer vaste zitting.

Equi-Suède wordt verwerkt in zowel de Wintec-Pro als de 2000-modellen.

Equi-Fabric
Dit duurzaam en sneldrogend synthetisch materiaal wordt gebruikt voor de modellen van de WintecLite-reeks.
Equi-Leather-Grip
Dit unieke materiaal zorgt voor extra grip en stabiliteit op de kussens van de zadels.
Equi-Fabric-Grip
Dit materiaal zorgt voor extra brede kussens om het gewicht beter over de paardenrug te verdelen en wordt gebruikt bij de kussens van de WintecLite-reeks.

 

Ontdek de Wintec-zadels