Wat geef je je paard in de winter te eten?

Guur weer, heel wat minder gras op de wei en minder beweging voor je dier, ... dat vraagt om een aangepaste voeding zodat je jouw paard fit, warm en gezond kan houden.

  • Kies voor vezelrijk ruwvoer zoals hooi of voordroog (lichtgedroogd gras dat in plastic verpakt wordt zodat het kan fermenteren) voor een vlotte spijsvertering. Wist je trouwens dat paarden zich warm kunnen eten? Omdat de vertering van het ruwvoer warmte afgeeft komen ze met wat extra voer prima de winter door.
  • In de koude wintermaanden beweegt je paard waarschijnlijk een pak minder dan tijdens de zomer. Daarom geef je best wat minder krachtvoer. De energie die vrijkomt bij een teveel aan krachtvoer kan immers leiden tot stress.
  • Denk wel aan vitaminen en mineralen om alle lichaamsprocessen vlot te doen verlopen. Deze voedingsstoffen hebben bovendien ook een positieve invloed op de gezondheid van de vacht en hoeven.
  • Paarden hebben net als mensen een goed evenwicht aan vetten nodig. Die halen ze uit gras, vooral de omega 3-vetzuren bijvoorbeeld, maar in ruwvoer komt deze voedingsstof veel inder voor. Voeg daarom oliën of supplementen toe die rijk zijn aan omega 3-vetzuren.
  • Schone stallen houden bacteriën buiten. Een stofvrije, goed verluchte en schone stal doet wonderen voor de gezondheid van uw paard.