De slaapgewoonten van een paard

Wist je dat paarden heel wat minder slaap nodig hebben dan mensen en dat ze hun slaap verdelen over korte dutjes doorheen de dag en nacht? Ze slapen alleen wanneer ze zich veilig en comfortabel voelen. Paarden slapen meestal ook al staand en dat zou verschillende redenen hebben:

  • Om vlugger te kunnen vluchten, een paard is van oorsprong immers een prooidier. Als ze zouden neerliggen kost het heel wat meer tijd en energie om weg te komen.
  • Om langer te kunnen eten
  • Omwille van hun groot lichaamsgewicht is het niet mogelijk om lang liggend te slapen. Ademhalen wordt dan immers moeilijker en ook bloedvaten kunnen dichtgedrukt worden waardoor bepaalde lichaamsdelen minder bloed en dus ook minder zuurstof en voedingsstoffen kunnen opnemen.
  • Omdat paarden slechts enkele minuten tot een half uur REM-slaap nodig hebben, dit is de diepere slaap waarbij alle zintuigen uitgeschakeld zijn en alle spieren zich volledig ontspannen.

Een paard zal dus meestal staand slapen of staan soezen en daar is hun lichaam op voorzien. Zo kunnen paarden hun knieën op slot zetten door de knieschijf over een uitstekend stukje bot te haken. Op die manier ontspannen de spieren van de achterbenen zich en hoeven ze niet langer het gewicht van het lichaam te dragen want er is dan slechts een minieme kracht nodig is om te blijven staan. Bovendien kan het paard zijn hoofd laten hangen zonder dat het veel kracht kost, dat kan omdat het hoofd van het paard gedragen wordt door een grote elastische band in de nek die van de schedel tot op de schoft loopt.

Elk paard heeft natuurlijk zijn eigen slaapgewoontes maar ze genieten allemaal van een heerlijk dutje in de zon.