Met de lente is daar ook het veulenseizoen

Of het nu de eerste keer is dat je de geboorte van een veulen meemaakt of je het al meerdere keren meemaakte, de geboorte van zo'n veulentje is elke keer weer iets bijzonders. Meestal redt de merrie het alleen maar je bent best in de buurt om een dierenarts te verwittigen als er toch wat misloopt.

De periode dat het veulen geboren gaat worden houd je best een oogje in het zeil. Hoewel de exacte datum moeilijk te voorspellen is, kan een merrie wel verschillende tekenen van de op handen zijnde geboorte. Zo zal de uier 2 tot 3 weken voor de geboorte kunnen opzwellen alsook de benen en kan er vocht ontstaan onder de buik. Kort voor de geboorte schiet de uier vol en als er daarbij ook nog twee wasachtige druppels aan komen te hangen dan wordt het veulen meestal binnen de 24 uur geboren. Ook van het gedrag valt vaak wat af te lezen.Zo kan de merrie ongedurig rondjes beginnen lopen en luidruchtig en nerveus worden. Ze gaat dan ook vaker liggen en neemt regelmatig een plashouding aan. Als ze gaat liggen is dat niet zoals een gewoon rustend paar maar legt ze haar hals plat op de grond en strekt ze haar hoofd uit.

Eens het veulentje op de wereld is gebracht zal de merrie het veulen helemaal schoon en droog likken, een soort massage die de doorbloeding stimuleert om er zo mee voor te zorgen dat het veulen op z'n benen gaat staan. Het paard is een vluchtdier, vandaar dat een gezond veulen al snel na de geboorte kan staan en lopen. Het is dan ook heel natuurlijk om de merrie en het veulen de eerste dag al even buiten te laten lopen zodat beiden voldoende beweging krijgen. Te weinig beweging staat een goede ontwikkeling van het veulen in de weg.