Zadelpasservice op uw paard
U bent hier: Home > Zadelpasservice

Zadelpasservice

Een zadel moet passen op de paardenrug!

Dat lijkt logisch, niet? Toch worden er behoorlijk wat zadels gebruikt die helemaal niet geschikt zijn voor de paardenrug waarop ze gelegd worden.

Net zoals bij mensen zijn er ook bij paarden mogelijk grote verschillen in de lichaamsbouw.

Het is dan ook vanzelfsprekend dat een zadel van een bepaald gerenommeerd merk waarvan iemand zeer tevreden is daarom niet geschikt is voor uw paard.

Om ervoor te zorgen dat de bespiering van je paard niet wordt weggedrukt dient een zadel zo te passen dat het de druk van zadel en ruiter op een optimale manier verdeelt over de paardenrug.

 

       

 

Wat betreft de uitrusting van uw paard is een goed zadel meestal de grootste kost.

De aankoopprijs van een zadel is dan ook vaak bepalende factor maar bij het aanschaffen van een zadel is het minstens zo belangrijk om aan het welzijn van zowel paard als ruiter te denken.

Wanneer een zadel immers niet past kan dit op korte of halflange termijn tot beperkte of zelfs grotere problemen leiden. Zo kunnen er zich druk- en schuurplekken voordoen, spierpijnen maar in extreme gevallen kan een paard ook kreupel worden.

Omdat er de dag van vandaag heel veel verschillende zadels te koop zijn is het niet altijd even makkelijk om te beoordelen of een bepaald zadel al dan niet  goed ligt op een paard.

Om te vermijden dat u een fout zadel aankoopt, biedt Hopa Sport u allereerst vakkundig advies maar ook een uitstekende zadelpasservice.

Hoe gaat Hopa Sport te werk ?

 

Waarom kunnen prijzen van zadels enorm verschillen ?

Bij het bouwen van een zadel komt heel wat werk kijken.

Bepaalde productiestappen mogen dan wel machinaal gebeuren, toch is er nog een groot gedeelte manueel vakwerk nodig om tot een goed resultaat te komen waarbij de pasvorm voor het paard en het comfort van de ruiter optimaal op elkaar zijn afgestemd.

Een aantal gerenommeerde zadelbouwers hebben op basis van hun tientallen jaren ervaring dan wel een aantal systemen met maten en normen ontworpen, toch is voor het bouwen van een gemiddeld zadel al snel een twintigtal uren mankracht nodigt.

Het spreekt voor zich dat deze kost zich vertaalt in de uiteindelijke prijs van het zadel.

 

Waarom je dan toch af en toe goedkopere zadels vindt?

Sinds enkele tientallen jaren worden heel wat zadel geïmporteerd vanuit landen met uiterst lage uurlonen en werkomstandigheen die naar hedendaagse West-Europese normen als hallucinant of onmenselijk bestempeld worden.

Deze bedrijven komen hun grondstoffen, zoals bijvoorbeeld leder, bovendien aan een veel lagere prijs aan en ook met de milieunormen wordt niet altijd even consequent omgesprongen. Daardoor kan de prijs gedrukt worden in tegenstelling tot de zadels die in Europa vervaardigd worden.

De jarenlange ervaring van de gerenommeerde zadelbouwers kan nagenoeg nooit geëvenaard worden door deze goedkopere producenten die slechts op een eerder beperkte zadelbouwervaring kunnen bogen.

Vandaag de dag dien je voor een vakkundig gebouwd, lederen zadel al vlug een uitgave van ongeveer € 1500 te budgetteren, afhankelijk van een aantal details en kwaliteitsnormen.

Je kan er dan uiteraard van op aan dat de kwaliteiten zoals de ligging op de paardenrug, comfort voor de ruiter, duurzaamheid van het leder en de zadelboom, ... gegarandeerd worden.