Zadels Stübben

Sinds meer dan een eeuw is de kernactiviteit van Stübben de ontwikkeling en de productie van zadels voor de ruitersport. De Stübben zadels worden dan ook gemaakt met nauwkeurig uitgezochte materialen die met vakkennis verwerkt worden en die regelmatig strenge tests ondergaan betreffende hun werkzaamheid.

Hoe een Stübben zadel kiezen?
Het belangrijkste doel bij een zadepassessie is het zadel op de paardenrug te passen en het ruitergewicht zo gelijkmatig mogelijk over het contactoppervlak te verdelen. Het is natuurlijk ook belangrijk dat de ruiter zelf gebalanceerd in het zadel zit. Deze balans kan alleen bij controle van paard, ruiter en zadel gevonden worden.

  • Het paard: hoogte en breedte van de schoft, vorm van de rug, ronding van de borst, symmetrie van de linker- en rechterhelft.
  • De ruiter: grootte van het zitvlak, anatomie van het bekken, anatomie van de boven- en onderbenen, gevoeligheid van het staartbeen, heupscheefstellingen.
  • Het zadel: Stübben biedt een gigantisch groot aantal mogelijkheden.
    Het zadelmodel Portos bijvoorbeeld is leverbaar in 7 boombreedten, 4 zitmaten, 2 taillebreedten, 11 mogelijke zweetbladmodellen, 8 kussenmodellen. In totaal zijn er dus in totaal 4928 verschillende pasvormen mogelijk.
  • Boombreedten: de passende boombreedte is diegene die een gelijkmatige drukverdeling over het volledige contactoppervlak met de paardenrug biedt en dit bij een voldoende schoftvrijheid
  • Zitmaten: de passende zitmaat is één van de weinige parameters die volledig onafhankelijk van de paardenanatomie wordt bepaald.
    De zitmaat is correct bepaald als de ruiter met zijn zitbeenknobbels in het zwaartepunt van het zadel zit.
  • De kussens: met de verschillende kussenvormen en de passende wolvulling passen we ons aan aan de vorm van de schoft, alsook aan het verloop van de ruglijn. Ook hier is het doel het zadel in balans te brengen.
  • De zweetbladen: De zweetbladvorm is vooral op basis van de beenlengte en natuurlijk ook op de rijstijl (langere of kortere beugelriemen) van de ruiter afgestemd. Voor de passende vorm is er keuze uit 11 verschillende vormen.
  • Naverkoopservice: De anatomie van uw paard verandert in de loop van de tijd. Uw Stübben-zadel dient daaraan soms aangepast te worden.

Stübben en Hopa Sport helpen u graag met het controleren van de pasvorm van uw zadel op uw paard en het aanbrengen van aanpassingen aan uw zadel, indien nodig.

 

De Stübben zadelboom:

Het kopijzer: Het kopijzer is een belangrijk onderdeel van je zadel en bepaalt een fiks stuk van de pasvorm.  Ondanks het feit dat deze in gehard staal zijn gemaakt heeft Stübben toch de technische mogelijkheid de pennen van de zadelboom binnen bepaalde grenzen te veranderen wanneer dit nodig is. Dit kan omdat ofwel de bouw van je paard veranderd is ofwel omdat je het voor een ander paard wenst te gebruiken.

De flexibiliteit van de zitting: Zeer belangrijk voor de flexibiliteit van de Stübben zadelboom is de opspanning, in samenspel met de staalveders aan de onderzijde.  Hier wordt het volledige zitvlak op spanning gebracht. Daarom wordt de boom een voorgespannen staalvederboom genoemd. Voor het paard brengt dit een belangrijke ontlasting, omdat het ruitergewicht bij het zitten afgeveerd wordt en de druk over de gehele oppervlakte verdeeld wordt. Dit is alleen door de flexibiliteit van de Stübben boom mogelijk. Voor de ruiter biedt dit gelijktijdig de mogelijkheid zeer individueel op de paardenrug in te werken, bij starre bomen, zoals kuststof of Carbon is deze inwerking zeer sterk begrensd. Fysiotherapeuten bevelen Stübben bomen niet zelden aan omwille van het schokdempende effect.

De beugelriemhaken: De in de zadelboom verwerkte stijgbeugelriemhaken zijn een zeer belangrijk onderdeel en zijn in alle Stübben zadelbomen verwerkt. De stijgbeugelriemhaken zijn zo gevormd dat de stijgbeugelriem het contact tussen paard en ruiter niet beïnvloedt. Tijdens een val opent de beugelriemhaak en kan de beugelriem los.

Het zitgevoel: Om het zitgevoel van de ruiter zo aangenaam mogelijk te maken gebruikt Stübben meerdere verschillende foamkwaliteiten. Deze zogenoemde matelassering wordt individueel geschuurd en gevormd. Hoe zacht en comfortabel de zit moet zijn beslist de ruiter. Er bestaan verschillende mogelijkheden:

  • Een standaardzitting (of eerder zacht)
  • Een extra-zachte zitting (met een extra foamverwerking)
  • Een Biomex-zitting: Met de gepatenteerde Biomex-zittechnologie bieden we een technische oplossing die een gezond en rugontlastend zitten en rijden toelaat.  Biomex voorkomt rugklachten of reduceert deze.