Westernzadels worden gezien als typisch Amerikaans. De oorsprong ervan ligt echter bij de Moorse ruiters en strijders tijdens de Middeleeuwen. Sinds de 18de eeuw evolueerden de klassieke westernzadels enorm, met nieuwe functies en zowel voor paard als ruiter.
Vandaag de dag is het geschikt voor heel wat meer dan de werkende cowboy alleen. Ook voor tal van ruiterdisciplines is het een goede oplossing. Doet u natuurwandelingen, meerdaagse trektochten, reining, endurance, barrel-racing of roping? Voor elk van deze disciplines bestaat een specifieke uitvoering als westernzadel.
Afhankelijk van uw specifieke wensen, de bouw van uw paard en uw rijdiscipline bieden we een reeks mogelijkheden. Onze zadelpasser is gespecialiseerd in westernzadels en komt bij u aan de stal. Zo weet u zeker dat u een westernzadel koopt of laat bouwen dat past bij de rug van uw paard en uw wensen.
Nog voor het jaar 1000 gebruikten de Spanjaarden de eerste vormen van westernzadels. Deze werden ingezet bij oorlogvoering en koloniale expansie. Hierdoor kwam het westernzadel terecht in de Nieuwe Wereld. Voor werkende cowboys was het een uitrusting voor dagelijks gebruik.
Bij de verdere verspreiding in Noord-Amerika tekenden zich twee verschillende stijlen af:
Tot enkele tientallen jaren geleden waren ropingzadels veruit het populairst. Deze zijn eigenlijk bedoeld voor het echte zware werk van cowboys. Hiervoor moest elk westernzadel extreem duurzaam gebouwd zijn.
Dit vertaalde zich in extra gewicht, onder andere qua leder dat werd gebruikt. Daarnaast is de pommel voor het lassowerk zeer robuust en groter uitgewerkt. Dit alles betekende een fors gewicht op de rug van het paard.
Een goed passend zadel is nog altijd zeer belangrijk. De correcte gewichtsverdeling op de rug van het paard is zeer belangrijk voor de anatomie van het dier. Ook wanneer u paardrijden ‘slechts’ als vrijetijdsbesteding beschouwt. De afgelopen jaren zijn de meeste westernzadels veel lichter gebouwd. Dit met nadruk op comfort voor zowel paard als ruiter.
In ons totale aanbod als paardenwinkel vindt u een ruim assortiment westernzadels van Deuber & Partner en AK-Saddlery. We raden specifiek deze zadelbouwers aan omdat zij de mogelijkheid bieden eerst hun zadelbomen te passen op de rug van het paard. Vervolgens kan u dan het zadel van uw wensen laten bouwen. Enkel op deze manier bent u zeker van de optimale pasvorm van een westernzadel op de rug van uw paard.
De zadelboom is het ‘kader’ waarop het zadel gebouwd is. Recent weegt ook dit onderdeel doorgaans verschillende kilogrammen minder. Hierdoor weegt een hedendaags westernzadel tegenwoordig in zijn geheel slechts 12 à 14 kilogram: slechts de helft van de oorspronkelijke 25 kg.
De zadelboom heeft nog steeds een dubbel doel:
Beide zaken vallen door een leek maar moeilijk te beoordelen. We raden u daarom sterk aan om een beroep te doen op een vakman. Reken op een zadelpasser die kennis van zaken heeft over westernzadels. Westernzadels zijn namelijk nog een heel andere materie dan klassieke, Engelse zadels.
Maak nu een afspraak voor een zadelpasser aan de stal
Europese en Amerikaanse bouwers van westernzadel gaan over het algemeen voluit voor hoge normen. Bij Aziatische fabrikanten zien we helaas vaak niet dezelfde maatstaven. Zij werken wel met een fors lagere loonkost, maar hun eindproduct is helemaal niet vergelijkbaar met in Europa of in Amerika gebouwde westernzadels. Zeker als u weet dat elk onderdeel van het zadel een ander soort leder nodig heeft:
Dit alles maakt het broodnodig om u te laten bijstaan door een ervaren zadelpasser. Deze beoordeelt samen met u zaken zoals de pasvorm en de lengte van het zadel. Op deze manier voorkomt u een foutieve, dure aankoop.