Het totale marktaanbod van klassieke Engelse zadels is extreem groot en bestaat uit tientallen zadelmerken.
Een aantal merken daarvan is evenwel te herleiden tot producten die door een veel kleiner aantal zadelbouwers geproduceerd worden.
Het aantal zadelmerken dat hierin een behoorlijke organisatie opgebouwd heeft en een economische activiteit daarrond hebben is wereldwijd echter vrij beperkt.
Dit omdat vakkundig zadels bouwen gebaseerd moet zijn op ervaring die slechts gedurende meerdere tientallen jaren kan opgebouwd worden.
Op basis van de zeer uitgebreide ervaring van enkele tientallen jaren stelde Hopa Sport Paardenwinkel & Zadelpasservice gaandeweg een gamma samen dat bestaat uit vijf belangrijke merken.
Het is namelijk helemaal niet mogelijk in de modellengamma’s van veel meer zadelbouwers degelijk inzicht te hebben.
Ook economisch en organisatorisch is het nauwe samenwerken met veel meer verschillende zadelbouwers nauwelijks haalbaar. Het is belangrijk een inzicht te hebben in de verschillende modellen van de zadelbouwers om er een zicht te kunnen op hebben welke zadelmodellen op bepaalde genres paardenruggen best gebruikt worden.
Dit is zeer belangrijk om klanten van de juiste adviezen te kunnen voorzien. Daarover zijn echter niet zomaar ‘lijsten’ met gegevens of andere details beschikbaar.
Een goede zadelpasser doet dit op basis van zadelpaservaring, met een door de tijd beperkt aantal zadelbouwers.
De vijf merken van klassieke zadelbouwers waarmee Paardenwinkel Hopa Sport alzo door de tijd positieve ervaringen heeft opgebouwd zijn:
Voor welk van deze merken u ook kiest: bij ons bent u steeds zeker van een optimale prijs-kwaliteitsverhouding.
Als paardenwinkel bieden we bovendien ook na uw aankoop de nodige service op maat, in samenwerking met deze merken.
Vandaag de dag leggen zadelbouwers zich erop toe producten te bouwen die zo nauw mogelijk aansluiten bij de wensen van hun klanten-ruiters.
Dit wil zeggen dat de verschillende merken-zadelbouwers zich zeker baseren op de zadelbouwervaring die ze sinds extreem lang opgebouwd hebben, maar dat wel duidelijk voor een gedeelte met materialen die slechts nieuw zijn sinds enkele decennia.
Tot in de twintigste eeuw gebruikten de meeste zadelmerken als basis nagenoeg uitsluitend zeer klassieke grondstoffen, zoals leder, wol en hout.
Meer recent is dit evenwel sterk geëvolueerd, zodat actueel van heel wat kunststoffen, proefondervindelijk, ervaren is dat ze met de klassieke bouwstoffen voor zadels kunnen wedijveren. Alzo zijn een aantal zadels dus duidelijk gedeeltelijk of volledig in kunststoffen gebouwd, wat toch ook een behoorlijk kwaliteitsniveau voor bepaalde merken betekent.
De meest ervaren zadelmerken, die dikwijls tot meer een eeuw zadelbouwervaring hebben, beschouwen toch duidelijk leder nog steeds als hun hoofdgrondstof om zadels te bouwen.
Leder heeft namelijk de eigenschap zeer duurzaam te zijn. De juiste lederkeuze voor ieder specifiek onderdeel van een zadel is nodig om zowel paard als ruiter van het totaalkomfort van een zadel te kunnen laten genieten.