Klassieke zadels

Net zoals bij mensen zijn er ook bij paarden mogelijk grote verschillen in de lichaamsbouw.

Het is dan ook helemaal niet vanzelfsprekend dat een zadel van een bepaald gerenommeerd merk, waarvan iemand zeer tevreden is, daarom geschikt is voor uw paard.

Om ervoor te zorgen dat de bespiering van je paard niet wordt weggedrukt dient een zadel zo te passen dat het de druk van zadel en ruiter op een optimale manier verdeelt over de paardenrug.

Daarom is een degelijk advies voor de aanschaffing van een zadel tijdens een zadelpasservice aan de stal zeker aan te bevelen.  


Wat betreft de uitrusting voor uw paard is een goed zadel meestal de grootste kost.

De aankoopprijs van een zadel is dan ook vaak bepalende factor, maar bij het aanschaffen van een zadel is het zeer belangrijk om aan het welzijn van zowel paard als ruiter te denken.

Wanneer een zadel immers niet past kan dit op korte of halflange termijn tot beperkte of zelfs grotere problemen leiden. Zo kunnen er zich druk- en schuurplekken voordoen, spierpijnen, maar in extreme gevallen kan een paard ook kreupel worden.Omdat er de dag van vandaag heel veel verschillende zadels te koop zijn is het niet altijd even makkelijk om te beoordelen of een bepaald zadel al dan niet goed ligt op een paard.

Om te vermijden dat u een fout zadel aankoopt, biedt Hopa Sport u allereerst vakkundig advies maar ook een uitstekende zadelpasservice.

 

zadelpasservice klassieke zadels

 

Wat houdt een zadelpasservice aan de stal in ?

  • Vertrekken doen we vanuit een aantal gegevens zodat we een eerste idee kunnen vormen over de wensen en/of behoeften van u en uw paard.
  • Die gegevens kan u via onderstaand aanvraagformulier voor zadelpasservice aan ons bezorgen.  U kan uw aanvraag voor zadelpasservice ook telefonisch doorgeven.
  • Uiteraard bent u steeds welkom in de winkel zodat we u meteen persoonlijk te woord kunnen staan en de verschillende mogelijkheden samen kunnen bekijken.
  • We maken een afspraak zodat we met een aantal verschillende zadels tot aan de stal kunnen komen.
  • Aan de stal beoordelen we de ligging van meerdere zadels op uw paard. Op deze manier ervaren we dat bepaalde zadels beter op je paard liggen dan andere.
  • Afhankelijk van merk of model passen we bepaalde zadels onmiddellijk aan tijdens het bezoek aan de stal.
  • Afhankelijk van het merk en model kan Hopa Sport bovendien voor enkele dagen een testzadel ter beschikking stellen.
  • Tijdens de afspraak voor zadelpasservice is het mogelijk één of meerdere zadels proef te rijden.

 

Waarom kunnen prijzen van zadels enorm verschillen?

Bij het bouwen van een zadel komt heel wat werk kijken.

Bepaalde productiestappen mogen dan wel machinaal gebeuren, toch is er nog een groot gedeelte manueel vakwerk nodig om tot een goed resultaat te komen waarbij de pasvorm voor het paard en het comfort van de ruiter optimaal op elkaar zijn afgestemd.

Een aantal gerenommeerde zadelbouwers hebben op basis van hun tientallen jaren ervaring dan wel bepaalde zeer planmatig georganiseerde productiesystemen ontworpen, toch is voor het bouwen van een gemiddeld zadel al snel tussen de twintig en vijftig uren mankracht nodigt. Het spreekt voor zich dat deze kost zich vertaalt in de uiteindelijke prijs van het zadel.

 

Waarom je dan toch af en toe goedkopere zadels vind.

Sinds enkele tientallen jaren worden heel wat zadels geïmporteerd vanuit landen met uiterst lage uurlonen en werkomstandigheen die naar hedendaagse West-Europese normen als hallucinant of onmenselijk bestempeld worden.

Deze bedrijven kopen hun grondstoffen, zoals bijvoorbeeld leder, bovendien aan een veel lagere prijs aan. Ook met de milieunormen wordt helaas niet altijd even consequent omgesprongen.

Allemaal redenen waardoor de prijs in sommige gevallen enorm gedrukt kan worden en enorm verschilt met zadel en basismaterialen die afkomstig zijn uit West-Europa.

Die 'goedkope' zadels heeft Hopa Sport uit principe niet in het gamma, ook al omdat we de kwaliteit en de pasvorm hiervan helemaal niet kunnen garanderen tijdens de zadelpasservice.

 

Zadelbouwers met meer dan honderd jaar zadelbouwervaring

De firma Kieffer in München werd gesticht in 1848 en zadelbouwer Stübben in Zwitserland bouwt ook alzadels sinds 1894.

Beide bedrijven hebben hun ervaring gedurende meerdere generaties opgebouwd en dat uiteraard uitsluitend door het gebruik van uitsluitend grondstoffen van topklasse van West-Europese oorsprong.

De jarenlange ervaring van de gerenommeerde zadelbouwers kan nagenoeg nooit geëvenaard worden door de goedkopere producenten, die slechts op een eerder beperkte zadelbouwervaring kunnen bogen.

Vandaag de dag dien je voor een vakkundig gebouwd, lederen zadel al vlug een uitgave vanaf ongeveer € 1.500 tot € 2.000 of meer te budgetteren, afhankelijk van een aantal details en kwaliteitsnormen.

Je kan er dan uiteraard van op aan dat de kwaliteiten zoals de ligging op de paardenrug, comfort voor de ruiter, duurzaamheid van het leder, duurzaamheid van de zadelboom, ... gegarandeerd worden.

 

 

zadelpasservice klassieke zadels


Zadelpaservaring van Paardenwinkel Hopa Sport

Jean-Paul van Paardenwinkel Hopa Sport bouwt sinds meer dan dertig jaar een uitgebreide ervaring op met een ruim gamma zadels.

Voor het werken aan zadels en het bijvullen van de kussens van klassieke zadels volgde hij zeer lange tijd een opleiding bij de in 2020 helaas overleden zadelbouwer Crassaerts in Sterrebeek. Deze zeer ervaren zadelmaker bouwde zadels op vanaf de basis met de grootste precisie. Daar leerde Jean-Paul een aantal fijne kneepjes van het vak die alleen tijdens een zeer nauwkeurige handwerkopleiding aangeleerd kunnen worden.

Ook bij een beroep als zadelpasser, waarbij de eerste oorsprong meerdere eeuwen teruggaat, is het nodig de nieuwste evoluties te volgen. Alleen op die wijze kan een correct en actueel advies gegeven worden tijdens een zadelpasservice.

Tijdens meerdere bezoeken aan de werkplaatsen van zadelbouwer Stübben in Zwitserland kon Jean-Paul de productie van Stübben zadels stap voor stap volgen. Daardoor heeft hij goed zicht op de manier waarop een zadel wordt opgebouwd.

Tijdens een zadelpasservice aan de stal kan, met die technische achtergrond, nauwkeuriger advies geboden worden betreffende de uitgebreide levermogelijkheden van deze zadelbouwer.

Bij zadelbouwer Kieffer in München mocht Jean-Paul behoorlijk wat ervaring delen in hun specifieke werkwijze, samen met de meest ervaren zadelmakers.

Ook in de werkplaatsen van Kentaur in Bohemen (Tsjechië) werden, tijdens een uitgebreid bedrijfsbezoek, zeer vele stappen van het bouwen van een Kentaur-zadel zeer gedetailleerd toegelicht.

Van het bouwen van de verschillende zadelbomen, over het vullen van de zadelkussens en de verschillende soorten lederen die voor de diverse onderdelen gebruikt worden, tot het aanpassen van diverse zadels op enkele paarden, die achter de bedrijfsgebouwen gestald staan.

Zadels van Wintec, Arena en Bates kunnen nauwkeurig aangepast worden aan alle paardenruggen, dankzij een zeer goed uitgedokterd aanpassysteem.

Jean-Paul volgt alle seminars en cursussen die door deze merken georganiseerd worden en heeft hierdoor een zeer uitgebreid en diepgaand inzicht opgebouwd in de aanpasmogelijkheden van deze zadels, die voldoen aan de meest actuele normen en evoluties. Ook dit is zeer belangrijk voor de nauwkeurige inschatting van de mogelijkheden voor de aanpassing van zadels van deze merken tijdens een zadelpasservice op uw paard aan de stal.

Attesten van deze opleidingen zijn hieronder ter inzage:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak een zadelpasafspraak