Zadelsoorten

Ontdek de ruime keuze aan zadelsoorten die Hopa Sport u kan bieden

Door hun verschillende gebruiksdoelen worden zadels in heel wat verschillende uitvoeringen, genres of soorten gebouwd.

Afhankelijk van de wensen van de ruiter qua gebruiksdoel kan hij bijvoorbeeld een zadelsoort kiezen waarmee een zeer algemeen gebruik van het zadel mogelijk is.

In geval de ruiter door zijn rijervaring een zeer bepaalde gebruiksrichting kiest zal hij mogelijk de keuze maken om een daarvoor specifiek opgebouwd zadel in gebruik te nemen.

Een aantal zadelmodellen zijn niet specifiek in één zadelsoort onder te brengen. Het is perfect mogelijk dat bepaalde ruiters, met dikwijls een behoorlijk niveau rijervaring, een model kiezen voor hun specifieke discipline, dat niet helemaal volgens de “soorten” te bepalen is.

Dit wil dus duidelijk zeggen dat de omschrijving van de zadelsoorten hieronder niets steeds tot het laatste detail voor aanbevelend of zeker niet “dwingend” moet genomen worden.

Niet alle zadelmerken bouwen alle zadelsoorten omdat ze zich mogelijk in een bepaalde richting specialiseren.

Het bepalen van een specifieke zadelsoort, dus bijvoorbeeld ofwel een veelzijdigheidszadel ofwel een springzadel, is best op advies van bijvoorbeeld de rijleraar, maar kan ook tijdens een zadelpasafspraak.

Zoals hierboven al duidelijk gemeld zijn een aantal modellen niet exact in een “soort” onder te brengen en dient door proefrijden ervaren te worden wat de ruiter verkiest.

Veelzijdigheidszadels vormen een zeer grote groep.

  • Zeker omdat ze in veel gevallen gebruikt worden door ruiters die minder ervaren zijn, mogelijk zelfs beginnende ruiters.
  • Veelzijdigheidszadels kunnen ofwel springgericht zijn ofwel dressuurgericht. Alzo leent deze zadelsoort zich in zekere zin voor deze beide andere disciplines.

Springzadels moeten optimaal contact bieden tijdens de sprong en mogen op deze momenten paard noch ruiter hinderen.

  • Een springruiter wenst algemeen een op specifieke plaatsen van wrongen voorzien zadel.
  • Of voor een springzadel een diepere zitting of een meer vlakke zitting gewenst is hangt deels af van zowel de ervaring als de wensen van de springruiter

Dressuurzadels worden vandaag de dag nagenoeg steeds met een behoorlijk diepe zitting gebouwd. Dit om de ruiter een zo evenwichtig mogelijk zitkomfort te bieden en om uiteraard zijn paard optimaal te kunnen aanvoelen.

  • De betere dressuurzadels worden zo gebouwd dat de zadelkussens en de kwartieren van het zadel voor een optimaal beencontact met het paard borg kunnen staan.
  • Meerdere dressuurzadels worden al gebouwd met zogenoemde monobladkwartieren.

Endurancezadels worden duidelijk gebruikt voor lange tochten, die mogelijk wedstrijdmatig georganiseerd worden.

  • Omdat dikwijls op één dag tot meerdere tientallen kilometers te paard worden afgelegd tijdens dergelijke wedstrijden is een extreem goede pasvorm op de paardenrug zeer belangrijk.
  • In een aantal gevallen dient zelfs het comfort voor het paard te primeren op dat van de ruiter.

Australian Stockzadels hebben hun oorsprong letterlijk in de Australian ‘bush’.

  • In deze streken waren ruiters zeer veel onderweg in dikwijls zeer barre, uiterste weersomstandigheden. De actuele Australian stockzadels hebben wel nog steeds de zeer specifieke zitting met zogenoemde grote “oren” vooraan, maar zijn qua pasvorm vrij uitgebreid aanpasbaar op een eerder gangbare paardenrug.

Kinderzadels kunnen zeer eenvoudig opgebouwd zijn.

  • Dit voor zeer jonge kinderen die nog steeds onder begeleiding rijden. In dat geval volstaan de zeer eenvoudige “plattere” kinderzadels.
  • Ook een kleinere uitvoering van een volwaardig veelzijdigheids-, spring- of dressuurzadel kan voor kinderen met al mooi opgebouwde rijervaring.

Voor zeer breedgebouwde paarden (zoals Haflingers, Tinkers, Welsh Cobs en Brabantse trekpaarden) bestaan zadels die daarvoor specifiek gebouwd zijn.

  • Gezien deze paarden een extreem brede rug hebben moeten de daarvoor gebouwde zadels op zich al zeer plat en breed op de rug aansluiten, maar zijn deze zadels ook op zich nog aanpasbaar aan de specifieke brede rug van het paard waarop het zadel gebruikt wordt.

Barebackpads zijn eigenlijk geen volwaardige zadels, maar worden nogal eens als zadel aanzien.

  • Ze bestaan eenvoudig uit een met foam gevulde “pad” of onderlegger, die in principe alleen voorzien is van een singel.
  • Barebackpads hebben dus helemaal geen voorgevormde pasvorm die aan de paardenrug moet aangepast zijn of moet passen en passen echt altijd. Ze worden in hoofdzaak gebruikt tijdens het opleren van paarden waarvoor nog geen passend zadel beschikbaar is.