Info westernbitten (by VS-Horsetraining)

De selectie van het juiste bit voor een westernoptoming dient zeer oordeelkundig te gebeuren.

Hieronder enige toelichting rond het juiste gebruik van diverse westernbits.


Onze dank voor de opmaak hiervan aan Shari Verreth, gediplomeerd instructeur westernrijden.

Website: http://vs-horsetraining.webs.com/aboutme.htm

 

Bij deze een korte beschrijving van enkele westernbits

Snaffle bit (8mm)

Meest standaard bit. Elk paard word ingereden op dit soort bit.
De snaffel heeft een 8mm dikte om zo te voorkomen dat het paard gaat hangen op het bit.

Hierin zijn 2 uitvoeringen:

  • O-ringen. Deze kunnen bij sommige paarden wel pitsen aan de mondhoeken.


 

  • D-ringen die voorkomen dat je het bit door de mond trekt.


Altijd een kinriempje bij een snaffle bit!

Twisted Wire Bit

Dit bit word gebruikt als het paard gaat hangen op een gewoon Snaffle Bit.
Let op: Dit bit mag men slechts tijdelijk gebruiken! Enkel door een ervaren hand.

Je hebt ze in 8mm

en fijn (werkt ZEER hard in in de mond)

Als het paard op zo een Twist gaat hangen, kiest men voor een dikkere Twist maar met scherpere randen


Ook bij dit bit een kinriempje!

Shank Snaffle

Is hetzelfde als een Snaffle Bit maar dan met scharen. Dit is het bit om te leren overstappen naar het rijden op 1 hand. Door gebruik van een hefboomsysteem. Dit soort bit wordt genomen voor paarden die al redelijk doorgereden zijn, eigenlijk geen bit voor beginnende ruiters.Weeral bij dit bit een kinriempje!

Port Bits

Dit zijn ook bitten met een hefboomwerking. Maar met een port in het mondstuk. Dus ook niet geschikt voor beginnende ruiters.
Men maakt onderscheid tussen :

Low Port Bit

Medium Port Bit

High Port Bit

Kinriempje ook bij deze bits!

Correctional Bits

Paarden moeten hun nek en hoofd in een bepaalde houding houden om ervoor te zorgen dat het bit eigenlijk gewoon in de mond "hangt". Dus nergens raakt, eigenlijk ligt het bit los op de tong. Daarom dat het ook van belang is dat een paard zijn bit loslaat. Zolang als het paard geen groot verzet doet heeft het paard er geen last van.

Als het paard zijn hoofd in de lucht zou gooien en je zou hem willen tegenhouden door aan de teugels te trekken. Dan zou het wel eens kunnen dat het portje tegen het paard zijn gehemelte komt. Daarom worden dit soort bits alleen gebruikt bij paarden die al goed doorgereden zijn en al nageeflijk in de mond zijn. Dus het is bedoeling dat je paard al goed doorgereden is voordat je overgaat naar dit soort bit.
Kort samengevat: Men gaat over op zo een soort bit om verfijning te verkrijgen. Dus men gaat dit bit pas gebruiken als het paard al goed doorgereden is en al heel goed weet wat zit en benen zijn. Het bit wordt enkel nog gebruikt om signalen te geven om lichte correcties uit te voeren. Vandaar dat een correctional bit een signalenbit word genoemd!

Hierin zijn ook weer 2 soorten :

Die met de ronde port

en die met de vierkante port


Een vierkante port geeft meer tongvrijheid en de shanks zijn appart beweegbaar.

Ook hier steeds een kinriempje.

Spade Bit

Dit bit zie je vrijwel nooit in een paardenwinkel. Dit omdat deze bitten bijna nooit gebruikt worden. Om dit soort bit te gebruiken moet je paard perfect reageren! Eigenlijk mag je met je teugels zo goed als niet meer bewegen. Het paard word volledig op de zit en benen gereden en als je dan toch moet ingrijpen met dit bit dan hebben we het over 1cm beweging. Dus 1cm vooruit, achteruit, links en rechts. Men beweert dat dit het zachtste bit zou zijn voor paarden dat bestaat! Dit omdat het ook een signalen bit is. Het geeft 4 signalen voor het bit echt inwerkt in de mond. Als je met dit soort bit kan rijden met een paard word dit beschouwd als een grote eer!
Let op: Met dit soort bit kan je een paard zijn kaak gewoon uit de kom trekken! Dus dan hangt je paard zijn kaak naast zijn hoofd bij wijze van spreken!
Als je op wedstrijd met zo een bit binnenwandelt krijg je zeer veel respect omdat je dan lef hebt. Maar dan word er natuurlijk zeer nauw gelet op wat je doet. 1 verkeerde beweging en je kan de arena verlaten!

EXTRA:

Billy-Allen bits

Deze bits hebben een rolletje in het midden. Deze uitvoering is vrijwel verkrijgbaar in elk soort standaarbit. In de uitvoering met een scharenbit krijg je dan het voordeel dat je je scharen appart kan bewegen. Voor de rest worden ze meest gebruikt om de tong niet te pletten of het gehemelte te beschadigen (dit kan alleen als je met een gebroken bit echt hard inwerkt).

Billy-Allen Snaffle Bit

Billy-Allen Shank Snaffle Bit

Shanks

Naargelang hoe de shanks zijn, hebben ze een lichtere of zwaardere inwerking.
Rechte shanks hebben de hardste inwerking, omdat ze direct contact maken.

Gewone shanks (meest gebruikt) hebben een zachte inwerking, maar meer druk dan een Baby-Shank.Baby-shanks zijn korter en meer gebogen, deze hebben een zachte inwerking.

Nog een laatste puntje over shanks.
Hoe hoger de hals, hoe langer de shanks.
_________________
Een paard zonder ruiter is altijd nog een paard. Een ruiter zonder paard is alleen maar een mens.