Dressuurzadels

 

Diepere zit en een evenwichtige houding

 

Dressuurzadels zijn de afgelopen jaren ontzettend geëvolueerd. Enkele tientallen jaren geleden ging het bij dressuurzadels enkel over een optimaal contact tussen ruiter en paard.

Vandaag is echter ook uw comfort als ruiter belangrijk. Of het nu een training of proef is: we zorgen ervoor dat u van de sport kan genieten.

Een goede aansluiting met de rug van het paard en een correcte balans van het dressuurzadel op het paard zijn hierbij noodzakelijk. Dit zorgt voor een stabiele zithouding en goede ondersteuning van uw bovenbenen.

Reken op onze degelijke, vakkundige begeleiding bij het kopen van uw nieuwe dressuurzadel.

De vakkundige Hopa Sport-zadelpasser aan de stal zorgt voor het optimale resultaat voor ruiter en paard.

 


Een uitgebreid aanbod in dressuurzadels

 

Vroeger waren de zittingen bij dressuurzadels eerder vlak. Vandaag de dag zijn deze echter zeer diep uitgewerkt. Dit geeft dan ook het gevoel dat u als ruiter ‘in’ het zadel zit.

De diepere zit is dan ook het belangrijkste verschil met andere soorten zadels, zoals het springzadel of veelzijdigheidszadel. Samen met lange stoten en dieper uitgewerkte kwartieren wordt gezorgd voor een maximaal contact tussen ruiter en paard.

Wilt u nog wat extra comfort?

Dan zijn er verschillende afwerkingen mogelijk, die een nog vastere zitting als resultaat hebben. Bij lederen dressuurzadels kan dit antislipleder zijn. Bij zadels in kunstleder wordt bijvoorbeeld Equi-Suede© verwerkt op de zitting.

 


 

Het geheim van een goed passend dressuurzadel

 

Of u al dan niet een goed passend zadel heeft hangt af van de aanpasbaarheid van zowel de zadelboom als de zadelkussens.

De zadelboom is het kader waarop het zadel is gebouwd. Aan de ene kant bepaalt de vorm en breedte daarvan voor een gedeelte de aanpasbaarheid van een zadel aan de rug van het paard. Daarnaast speelt ook het vlot aanpasbaar zijn van de zadelboom een rol. Voor de eigenlijke finetuning van een zadel zijn de zadelkussens voorzien.

Aan de ene kant zijn er de klassieke zadelkussens. Deze zijn op de klassieke wijze met wol gevuld. Hierbij is het belangrijk dat deze wol zeer vakkundig verdeeld zit in de kussens.

Hiervoor rekent u best op een vakmensen zoals ons, die met een zadelpasser aan de stal alles precies afstellen.

Daarnaast bestaan er ook Cair©-kussens. Deze bieden het paard in nagenoeg alle omstandigheden een zeer uitgebreid comfort tijdens de rit.

De Cair©-kussens zijn een onderdeel van het HART©-systeem. Ze bestaan uit een luchtkamer, die op zich gevuld is met een specifiek voor deze functie uitgezochte foam. Door deze combinatie bieden Cair©-kussens een zeer constant en zeer comfortabel gevoel voor de rug van het paard.

Daarbovenop hebben Cair©-kussens de Performance Panel Technology©. Deze biedt extra mogelijkheden om de zadelpasvorm op de rug van het paard te optimaliseren, met specifieke extra invulmogelijkheden naast de Cair©-kussens.

Praktisch hierbij is dat de pasvorm ook nadien opnieuw nauwkeurig veranderd kan worden.

Laat uw dressuurzadel zeker door een erkend HART©-zadelpasser aanpassen en finetunen.

Alleen zo gebruikt u de technologie van de Cair©-kussens ten volle en paardgericht.


 

Wrongen: een belangrijk onderdeel van het dressuurzadel

Al geruime tijd worden op heel wat dressuurzadels wrongen voorzien. Deze zijn dikwijls behoorlijk fors en kunnen op verschillende manieren verwerkt worden.

Vaste wrongen zijn extreem duurzaam. Ze zijn echter dikwijls niet voorzien op de juiste plaats die u als ruiter wenst.

Verplaatsbare of regelbare wrongen hebben dan ook heel wat voordelen.

Hierbij zien we twee belangrijke bevestigingsmethoden:

  • Allereerst wordt er veel met klittenband gewerkt. Dit is zeer nauwkeurig aanpasbaar, in functie van wat u wilt. Het nadeel is echter dat deze vrij veel stof en haar van uw paard vasthoudt. Hierdoor kleeft het klittenband na enige tijd minder goed.
  • Daarnaast bieden enkele merken ondertussen een vijzensysteem. Deze zijn meestal onderaan de kwartieren verwerkt. De wrongen kunnen zo geheel of gedeeltelijk worden verplaatst of verschoven.

Naast de manier van monteren is ook de materiaalkeuze iets om over na te denken. Het comfort voor u als ruiter moet namelijk precies goed zitten. U mag de wrongen voelen aan de bovenbenen, maar ze mogen niet hinderlijk zijn.

 

Welke wrongen in een dressuurzadel voor u gewenst en nodig zijn? Dat kan uitsluitend bepaald worden tijdens degelijk proefrijden. Dit doen we graag tijdens een zadelpasafspraak aan de stal.


 

Het monoblad: een recente ontwikkeling in de dressuurzadels

Kwartieren met de daarin verwerkte wrongen zorgen voor optimaal rijcomfort te paard. Tweedelige kwartieren bestaan onderaan gedeeltelijk uit de kussens en bovenaan uit het eigenlijke kwartier met de wrongen. Deze wrongen zijn dan al dan niet verplaatsbaar.

Daarnaast bestaan er sinds enige tijd ook eendelige kwartieren.

Bij dit zogenaamde monoblad vormen de kussens, het kwartier en de wrongen één geheel.

Deze laatste zijn vast of op het zadel verplaatsbaar, in functie van uw gestalte en wensen. Het resultaat: een zeer nauwe aansluiting op de rug van het paard.

Belangrijk hierbij wel is dat de kussens van het zadel een opbouw hebben in functie van het monoblad.

De combinatie van deze twee elementen is echter niet zo eenvoudig. Daarom is het bouwen van een dressuurzadel met monobladkwartieren uitsluitend weggelegd voor zeer ervaren dressuurzadelbouwers.


 

Accessoires voor uw dressuurzadel

Een dressuurzadel wordt over het algemeen voorzien van een dressuursingel.

De riemen of stoten waaraan de dressuursingel wordt bevestigd kunnen op verschillende wijzen aan het zadel verwerkt zijn. Dit hangt gedeeltelijk af van de vorm van het paard.

Een dressuurzadel heeft over het algemeen slechts vier stoten:

  • De twee stoten of riemen vooraan zitten bij de meeste dressuurzadels door een sleuf. U vindt ze ter hoogte van de kussens en/of de wrongen. Ze zijn al dan niet rechtstreeks aan de pennen van de zadelboom vastgemaakt.
  • De achterste stoten van een dressuurzadel zijn dikwijls met een lussysteem gemonteerd. Dit zorgt voor meer contact met de paardenrug, wat met name achteraan belangrijk is.

Ontdek nu onze accessoires voor dressuurzadels


 

Onze passervice voor uw dressuurzadel

Als ruiter wilt u uiteraard een nauw contact met uw paard ervaren.

Precies daarom is de pasvorm van uw dressuurzadel van groot belang.

Deze moet namelijk perfect passen op de unieke rug van het paard.

Om dit te bekomen moet het gehele dressuurzadel tot het uiterste gefinetuned worden.

Denk bijvoorbeeld aan de kussens en de montage van de wrongen. Alleen zo krijgt u het beste resultaat met maximaal comfort voor ruiter en paard.

Met onze unieke zadelpasser aan de stal heeft u die garantie. We komen met meerdere dressuurzadels tot bij u.

Samen beoordelen we de ligging ervan op uw paard. Het is zelfs mogelijk om u voor enkele dagen een testzadel te laten uitproberen.

Lees meer over onze zadelpasser aan de stal